Dieteticiana de la Spitalul Novaci, reţete inedite de murături
S-a dat startul la băgatul murăturilor la borcan, așa că aceasta este principala activitate a gospodinelor în această perioadă. La mare căutare și an acest an sunt rețetele inedite de gogoșari, zacuscă sau castraveciori murați. În zona Novaci, gospodinele își umplu în fiecare an cămările cu bunătăți care mai de care, după rețete de pe vremea bunicii, însă nu se dau la o parte nici de la a încerca produse noi.
Elena Firu este asistent dietetician la Spitalul Orășenesc Novaci și în fiecare toamnă își umple cămara pentru zilele friguroase de iarnă. Anul acesta vrea să-i dea gata pe membrii familiei cu zacusca de gogonele. ”Am făcut zacuscă de mai mult feluri, zacuscă din roșii și gogoșari, zacuscă din roșii și vinete și al treilea sortiment, zacuscă din gogonele, vinete și gogoșari. Zacusca este și cea mai dificilă de făcut, pentru că unele legume trebuie coapte la cuptor, după ce sunt preparate se sterilizează, este un proces mai complex. Eu, de obicei, le sterilizez cam 20-25 de minute după ce anterior le pun fierbinţi în borcan”, a spus pentru Accent TV Elena Firu, gospodină de la Novaci.
Doamna Elena a împărtăşit şi reţeta după care bagă gogoșarii la borcan. Spune că, desi nu-i sterilizează, aceștia rezistă foarte bine ani la rând. ”Gogoșarii îi tăiem în patru și îi opărim timp de zece minute într-o soluție compusă din o parte oțet și trei părți apă, o jumătate de zahăr, sare. Când trec cele zece minute, punem gogoșarii în borcane și peste ei turnăm compoziţia caldă. În borcan mai adăugăm boabe de muștar, rădăcină de hrean și frunze de vișin. Se închid ermetic și se păstrează în cămară”, spune Elena Firu.
Cum pregăteşte zacusca de gogonele
În fiecare an, doamna Elena încearcă o rețetă nouă, anul acesta zacusca cu gogonele fiind noutatea. ”Practic, la un litru de ulei folosim cinci kilograme de gogonele care se taie în solzi, cinci kilograme de gogoșari, tot solzi, și două-trei kilograme de vinete opărite anterior în apă cu puțin oțet și trecute prin mașina de tocat. Se călesc toate, se pune sare, trei-patru linguri de zahăr, un condiment, de preferat cimbru, la fierbere. Sunt gata în momentul în care uleiul iese la suprafaţă. Se pun în borcane, se închid ermetic și se sterilizează o jumătate de oră”, a spus Elena Firu, asistent dietetician la Spitalul Orășenesc Novaci.