Au înființat o cultură de sparanghel într-un sat din Gorj, după mulți ani de muncă peste hotare
Au muncit ani la rând în Italia în agricultură, pe plantațiile de sparanghel, iar când s-au retras acasă, la începutul pandemiei, au luat cu ei câteva plante pentru a le cultiva în grădină. Este pe scurt povestea culturii de sparanghel din comuna Prigoria, care a stârnit curiozitatea vecinilor și care astăzi a devenit o mică afacere pentru familia Buzurin.
Ionela Buzurin are 49 de ani, iar în 2010 pleca pentru prima dată la muncă peste hotare, în Italia, la o plantație de sparanghel. Timp de nouă ani, gorjeanca din satul Bucșana al comunei Prigoria împreună cu soțul ei au fost lucrători sezonieri în străinătate.
În 2019, când a venit pandemia au decis să se retragă acasă și nu au venit cu mâna goală. Au luat câteva plante de sparanghel ca să-și încerce norocul în propria gospodărie. Nu au dat greș pentru că planta s-a adaptat rapid solului și condițiilor climatice din Gorj.
”Noi cultivăm sparanghel de 5 ani. Am lucrat în Italia pe plantații de sparanghel și acolo am învățat totul despre această plantă leguminoasă. Când am decis să ne retragem acasă am luat câteva plante și pentru că am văzut că rezistă de la un an la altul ne-am extins. Acum avem zece rânduri a câte 30 de metri lungime. În primă fază am zis să punem pentru noi, să consumăm în casă pentru că ne place foarte mult. Totul este natural, fără nici un fel de tratament. Recoltăm primăvara până la începutul verii, iar o plantă dacă e îngrijită așa cum trebuie ne dă producție timp de 10 ani. Anual noi comandăm din Italia plante noi ca să mărim plantația. Noi totul facem natural fără tratamente”, povestește Ionela Buzurin.
Plecând de la câteva plante pentru consum propriu, familia din Prigoria a ajuns acum să vândă surplusul și nu duce lipsă de clienți. ”Vreau să vă spun că se vinde foarte bine. Noi îl tăiem seara și dimineața îl ducem la Târgu-Jiu la clienții noștri. Vindem legătura cu 15 lei, dar la comandă mai mare facem și reducere. Mă ocup doar eu cu soțul meu de cultură. Vedem că merge foarte bine și ne gândim să ne extindem pe viitor”, a spus gorjeanca.
Dacă la început sătenii au rămas uimiți de plantele care cresc în curtea vecinilor, acum unii chiar le-au devenit clienți. ”La noi în zonă nici nu se știa de această legumă. Nu au auzit de ea, nu știau cum arată sau ce gust are. Le-am dat să vadă cum este, le-a plăcut și unii vin să cumpere, iar alții așteaptă tot gratis dar muncim și noi. Mai avem și altceva prin grădină, și sunt doar eu și soțul. Avem doi băieți, dar sunt stabiliți în alte județe și vin mai rar”.