Redacția Pandurul angajează! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la [email protected] până la data de 15 ianuarie 2025.

Căutăm jurnaliști entuziaști, cu dorința de a face diferența. Experiența este un plus, dar dacă ai talent, ne dorim să te cunoaștem chiar dacă ești la început de drum! Vrem să ai abilități excelente de scriere și documentare, ar ajuta să ai capacitatea ori deschiderea de a lucra sub presiunea termenelor limită. Noi îți oferim un mediu de lucru prietenos și creativ, unde ideile tale vor fi valorizate, șansa de a crește profesional, prin acces la traininguri și mentorat de la cei mai buni din domeniu, posibilitatea de a lucra la materiale care au impact real în comunitatea din Târgu Jiu și nu numai și un pachet salarial atractiv, adaptat pe experiența și performanța ta.

 

(închide)

Au colindat la pereţi. Şefii judeţului i-au tratat cu dispreţ pe copii!

„Alaiul obiceiurilor de iarnă” organizat în ultimii ani de Consiliul Judeţean Gorj i-a plictisit pe angajaţii instituţiei. Veniţi de la zeci de kilometri, copiii cu vârste începând de la 3 anişori au cântat în frig în faţa clădirii, în vreme ce sutele de salariaţi ai Consiliului Judeţean şi ai Instituţiei Prefectului nu s-au obosit să coboare din birouri pentru a-i asculta. Ion Călinoiu a făcut „prezenţa” şi a plecat, revenind ulterior, la insistenţa ziariştilor.

Reprezentanţii instituţiilor de cultură au fost singurii care i-au aplaudat pe copii de pe scările Prefecturii. Asta în condiţiile în care ei cunoaşteau programul, Centrul Judeţean pentru Promovarea şi Conservarea Valorilor Tradiţionale,   Palatul Copiilor şi Şcoala Populară fiind cei care l-au conceput. Zeci de colindători veniţi din Cloşani, Padeş, Bălceşti, Baia de Fier, Prigoria şi Novaci au vrut să arate autorităţilor că păstrează cu sfinţenie tradiţiile şi obiceiurile judeţului. Prestaţia copiilor a fost la înălţime în vreme ce indiferenţa celor care lucrează în Instituţia Prefectului a fost de toată jena. Copii de doar 3-4 anişori, îmbrăcaţi în costume populare şi încălţaţi în opinci, au tremurat de frig în faţa Prefecturii în timp ce angajaţii din administraţie stăteau la căldură în birouri.

Prea puţin a contat faptul că micuţii s-au pregătit câteva luni pentru a fi la înălţime. Colindele copiilor au răsunat în Piaţa Prefecturii, însă când a venit momentul aplauzelor s-a aşternut liniştea întrucât lipseau spectatorii. Nici chiar preşedintele Consiliului Judeţean nu a avut răbdarea de a asista la prestaţiile tuturor grupurilor de colindători. Ba mai mult, s-a revoltat atunci când a fost întrebat de ziarişti de ce nu şi-a chemat angajaţii să-i ascultate pe colindători. Ion Călinoiu a replicat foarte scurt că, în birouri, se lucrează. Trebuie menţionat însă că vinerea este program de lucru redus, iar înainte de sărbători salariaţii mai trebuie să mai facă şi cumpărături, tot în timpul programului.

Funcţionarii, cu mult sub înălţimea copiilor

Copiii au susţinut un spectacol de excepţie în Piaţa Prefecturii. Ansambluri din diferite zone ale judeţului au prezentat tradiţii de Piţărăi. Ansamblul „Tisa” din Sohodol a prezentat obiceiuri din zona Tismana. „Am venit aici cu un crâmpei din obiceiul nostru de Piţărăi. La noi, de Piţărăi, se strâng toţi oamenii într-o răscruce de drum. Fiecare vine cu colaci, prescure şi căpeţel. Acesta se dă întâiului venit sau unui copil cu situaţie materială precară. După aceea colacul se împarte în capul uliţei la toţi. Se spune că este colacul lui Dumnezeu, iar cei care mănâncă din el are noroc. De asemenea, fetele mănâncă dintr-o felie de dovleac pentru a avea obrajii ca dovleacul”, a declarat Maria Corlan Mischie, instructor al Ansamblului de datini şi obiceiuri Tisa. Acest ansamblu a venit cu cei mai mici colindători, printre care s-a aflat şi o fetiţă de doar 3 anişori.

La rândul lor,  colindătorii de la Cloşani au prezentat obiceiul de Piţărăi din zona lor. La fel ca în Ajunul Crăciunului, colindătorii au purtat măşti şi în Piaţa Prefecturii şi au jucat Hora Moşilor.  Copiii s-au pregătit pentru „Alaiul obiceiurilor de iarnă” de mai bine de trei luni. „Ne pregătim de la începutul anului şcolar. Am venit aici cu două colinde „La naşterea lui Isus” şi „Visăm Maria într-o noapte”. La noi încă se păstrează tradiţia”, a declarat Elena Popescu Lăzăroiu, instructor al Grupului Folcloric „Bălceştii Mariei”. Colindătorii au primit plăsuţe cu dulciuri.

Vizualizări: 244

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: