Au apă de 5 ani, dar nu se pot branşa. Soluţii!
Autorităţile din Motru fac demersuri pentru ca toţi localnicii să se branşeze la conducta de apă. Este vorba despre proiectul de alimentare cu apă realizat cu fonduri de la Compania Naţională de Investiţii (CNI). Acesta a prevăzut doar cişmele stradale. Nu şi branşarea locuinţelor pentru că nu exista canalizare.
Alimentarea cu apă din satele Ploştina, Roşiuţa, Horăşti, Însurăţei şi Leurda a fost realizată cu aproximativ 3,5 milioane de euro, bani de la CNI. Investiţia nu a presupus decât cişmele stradale în aceste sate. Dacă ar interveni fără acordul constructorului, Primăria Motru ar pierde garanţia de bună execuţie în valoare de 200 de mii de lei.
Primarul Gigel Jianu încearcă să găsească soluţii pentru ca oamenii să aibă apă şi în case. „Sunt nişte probleme. Solicitarea a fost doar pentru cişmele stradale şi nu branşarea caselor. Proiectul a fost făcut în sensul acesta. A fost finalizată investiţia în urmă cu cinci ani de Compania Naţională de Investiţii. Am reuşit să aducem la aceeaşi masă pe cei de la Aparegio, cei care au realizat lucrarea, cei de la Compania de Investiţii, i-am adus la primărie, la Motru. A rămas ca proiectantul ungur să verifice dacă reţeaua face faţă şi branşărilor individuale. Să verifice şi ce trebuie făcut şi ne vor da un răspuns”, a explicat Gigel Jianu, primarul de la Motru.
Perioada de garanţie va expira peste trei ani. Dacă până atunci constructorul nu va fi convins, oamenii nu vor rămâne decât cu aceste cişmele stradale. „Noi, dacă facem branşări fără acordul lor, în această perioadă, vom pierde garanţia. Chiar acum este oprită staţia de epurare. Sunt nişte probleme pe care le analizează constructorul. Au nevoie de o sumă mare de bani să intervină şi să remedieze acele probleme. Noi pierdem garanţia dacă intervenim pe reţea. Apoi, toate problemele care vor apărea vor fi făcute pe cheltuiala noastră şi sunt sume mari”, a mai spus Jianu.