ATAC: CEO pierde bani din cauza ANRE şi Transelectrica
Complexul Energetic Oltenia susţine, printr-un comunicat de presă, că măsurile luate de Transelectrica şi Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) produc pierderi de milioane de lei companiei din Gorj. Mai mult, conducerea companiei acuză cele două instituţii de abuzuri faţă de producătorul de energie.
Ieri, pe site-ul oficial al CE Oltenia a fost postat un comunicat de presă, nesemnat, prin care se aduc o serie de acuzaţii la adresa ANRE şi Transelectrica. Două instituţii cu care CE Oltenia este în conflict încă de la înfiinţare. Pe 15 decembrie 2014, ANRE a modificat tarifele de distribuţie a energiei. Această modificare a tarifelor creşte cheltuielile CE Oltenia cu 3 milioane de lei pe an şi produce şi creşterea preţului de producţie. „Astfel, pe zona Oltenia, tarifele pentru medie si înalta tensiune au crescut cu 3,18 lei/MWh, ceea ce implică o creştere cu peste 3 milioane lei/an a costurilor pentru distribuţia energiei electrice la carierele CE Oltenia. În aceste condiţii, inclusiv costul de producere al CE Oltenia se va majora“, se arată în comunicatul de presă. CEO susţine că după această modificare avantajate sunt companiile private.
Acuzaţii grave
Însă cea mai gravă afirmaţie este cea făcută la adresa Transelectrica, pe care o acuză de abuz pentru că a modificat, fără permisiune, declaraţiile de disponibilitate ale unor grupuri energetice. „Deşi CE Oltenia a transmis in repetate rânduri cereri prin care a specificat că nu poate menţine in rezervă unele grupuri deoarece necesită anumite lucrări, Dispeceratul Energetic Naţional nu a luat in considerare aceste solicitări. (...) Considerăm că declararea unor grupuri ale CE Oltenia ca fiind disponibile, peste decizia conducerii societăţii, reprezintă un abuz grav“. Compania are şi o explicaţie: „Singura explicaţie a acestui comportament abuziv este faptul că Transelectrica nu deţine în mod real rezerva de sistem, refuzând să o achiziţioneze. În acest fel, ar trebui să limiteze accesul energiei eoliene care produce mari dezechilibre şi care este echilibrată de producătorii clasici, fără ca aceştia să fie plătiţi“.
Cuplarea pieţelor, decuplarea de la vânzări
O altă problemă semnalată de companie este determinată de exportul de energie din România către Ungaria, Cehia şi Slovacia. Cuplarea pieţelor de energie aduce avantaje doar celor trei ţări, nu şi României care nu poate vinde acolo pe piaţa spot. În plus, preţurile au scăzut, iar ce se exportă din România este secret. În comunicatul de presă, CE Oltenia susţine că din Ungaria pot fi aduşi în România, pe PZU, 1.100 MW/h, dar din România către Ungaria a existat un maxim de 160 MW, iar media este în jur de 30 MW/h. Preţurile mici de pe piaţa spot, cauzată şi de cuplarea pieţelor, combinată cu amânarea aplicării Ordinului 78/2014 aduce alte neplăceri companiei. Acest ordin reglementează noi contracte pentru platformele de vânzare de energie privind contractele bilaterale şi cele prin negociere continuă. În acest moment, acestea practic nu mai există, fiind blocate pana când se vor reface toate convenţiile de participare dintre OPCOM şi jucătorii din piaţă. „Situaţia poate fi rezolvată de Transelectrica şi ANRE care au fost sesizaţi de CE Oltenia cu ocazia teleconferinţelor pentru vârful de iarnă“, este concluzia companiei.