Asistent social de la căminul din Țicleni: Le-am spus aparținătorilor că nu avem autorizație
Ies la iveală tot mai multe detalii despre centrul de bătrâni din Țicleni, care funcționa ilegal. Unsprezece bătrâni locuiau într-o casă din Țicleni, unde era un centru clandestin, coordonat de o infirmieră de la spitalul județean și o asistentă socială din Târgu Jiu, recunoscută pentru munca sa în domeniu. Bătrânii erau bine îngrijiți, însă spațiul era neautorizat pentru tipul de servicii pe care-l oferea. Contactată de Pandurul, Corina Măruțoiu, asistent social, a declarat că se lucra la documentele pentru autorizare și că aparținătorii au fost anunțați că centrul nu are avize.
Se complică lucrurile pentru cei trei fondatori ai asociației care deținea centrul de bătrâni de la Țicleni. Au apărut semne de întrebare inclusiv legat de felul în care a fost pus pe lista de verificări: pentru că a văzut reclamă pe Facebook chiar șefa Agenției Județene pentru Plăți și Prestații Sociale (AJPIS) Gorj, Natalia Moreanu, înainte cu câteva ore de începerea verificărilor în teren. Mai mult, surse din anchetă spun că serviciul de asistență socială din Primară Țicleni știa despre acest cămin. Sunt multe explicații de dat.
Mai fusese amendat de către OPC Gorj, care a dispus și suspendarea activității.
Corina Măruțoiu, membru fondator al asociației care gestiona centrul, a declarat că a înființat organizația la finalul anului 2022. Aceasta spune că a anunțat fiecare aparținător că nu are licență de cămin pentru bătrâni. "Eu le-am spus oamenilor că nu este autorizat. Toți știau acest lucru. Îmi spuneau că ei vor să îi știe in siguranță, nu-i interesează licența. Le-am spus și despre fiecare centru din județ. Am vrut să le fac un bine acestor oameni. Erau bine îngrijiți, asta nu s-a spus. Aveau mâncare, erau consultați, li se lua tensiunea. Dacă vreți puteți să sunați să-i întrebați", a spus aceasta.
Într-adevăr că au fost situații în care bătrânii nu voiau să plece. Măruțoiu declară că era în procedură de obținere a documentelor de licență, dar ca procesul este greu și costisitor. Costă zeci de mii de lei, a spus aceasta. Susține că legislația te obligă la cheltuieli uriașe.
"Se discută întruna despre Firea și Budăi, dar nu se discută despre faptul că acești oameni bătrâni nu au nicio șansă, nu este niciun plan pentru ei. Nu există o diagnoza socială. La un centru care are toate standardele, costul ajunge la 6.000 de lei pe lună. Cum pot ei să plătească vreodată acești bani?", explică Măruțoiu.
Asistenta socială este cunoscută în județ pentru munca depusă în acest sector și știa bine toate procedurile. La fel și toate instituțiile cu competenta în domeniu.
"Am vrut să fac un bine, iar acum sunt hăituită. Nu mai continui procesul de licențiere, ies din asociație, nu mai fac nimic. Liniștea mea e importantă. Am vrut să fac ceva pentru acești oameni, dar nu se poate".
Ea a mai spus că aparținătorii primeau chitanță pentru suma încasată și nu înțelege de ce a fost deschis un dosar de evaziune fiscală.
A mai spus că deocamdată nu a făcut declarații în acest dosar.