Armand Calotă: Teatrul din Târgu Jiu este ascuns. E nevoie de o schimbare totală
Este nevoie de o schimbare totală la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu Jiu. Afirmaţia îi aparţine actorului Armand Calotă, de la Teatrul Naţional din București, care este și nepot al Elvirei Godeanu, una dintre cele mai mari actriţe de film şi teatru ale României. Armand Calotă candidează la funcţia de manager al teatrului trâgujian. Dacă va câștiga postul, Calotă spune că va face în așa fel încât orașul să înflorească prin intermediului teatrului.
Reporter: Sunteţi unul dintre cei cinci candidaţi la funcţia de manager al teatrului din Târgu Jiu. Ce v-a determinat să vă depuneţi candidatura?
Armand Calotă: Sunt singurul nepot al Elvirei Godeanu care am rămas în viaţă și singura mea dorinţă este să văd locurile acelea de acolo așa cum a vrut ea. Cum spunea că vrea să facă, mai ales că sunt și președintele Fundaţiei „Elvira Godeanu”. Nu ce au cei de acolo, din teatru, o fundaţie culturală. Fundaţia „Elvira Godeanu” a făcut tot timpul lucruri extraordinare în memoria ei. A făcut și ultima piesă, și a vrut să joace în ea. „Amanta” e un spectacol extraordinar de comedie, pe care l-am făcut tot în memoria ei. Asta vreau să fac. Numele ei vreau să fie totdeauna legat de un loc, să nu fie legat de DNA, cum văd că pe acolo miroase. Vreau să fie legat de cultură, de boemie, de frumuseţe.
Rep.: Aţi simţit că este nevoie de o schimbare la teatrul din Târgu Jiu?
A.C.: Da, totală. Acolo este vorba, în clipa aceasta, de cezariană culturală. E vorba de un SMURD cultural. Cine va veni acolo, să pună piciorul în prag și să schimbe mentalitatea, și a locuitorilor de acolo, și a celor de la teatru. Pentru că sunt niște oameni capabili, din ce știu, dar nu se știe nimic de acel teatru. Este un teatru ascuns. Elvira Godeanu, când tastezi pe internet, de mai multe ori apare Fundaţia „Elvira Godeanu” pe care o administrez eu decât să se știe ceva despre acel teatru. Nu-l văd la festivaluri, nu-l văd nicăieri. Nu există și nu se poate să fie asociat un nume ca al ei cu un no name. Nu se poate așa ceva. Acolo există un loc extraordinar și nimeni nu știe să fructifice acel loc.
Rep.: Sunteţi actor la cel mai mare teatru din ţară. Nu vă este greu să veniţi la Târgu Jiu?
A.C.: Nu acesta este marele efort care se face. Efortul care trebuie depus, trebuie depus cu comunitatea și cu primăria de acolo, să înţeleagă că acel oraș are enorm de mari șanse, credeţi-mă, să ajungă un oraș foarte cunoscut, și prin mișcarea culturală de acolo. A apărut Sibiul. Sibiul nu avea nimic de a face cu brandul pe care îl are Târgu Jiu. Chiar dacă sunt mai puţini locuitori. E vorba de mentalitate și cred că acolo trebuie lucrat cel mai tare, în mentalitate, promovare, marketing, acolo se pot face multe lucruri. Trebuie schimbată mentalitatea și atrași oamenii într-o lume boemă, cu un brand extraordinar care este acolo. Îmi aduc aminte de copilăria mea acolo, în orașul acela, când mergeam în parc, când era fanfara, când se mișca ceva, când oamenii se plimbau, erau fericiţi, râdeau. Sunt multe lucruri care se pot face. Și nu cu bani mulţi, ci cu dragoste multă. Primăria trebuie să ajute oamenii, cazuri sociale și alte probleme, dar nu trebuie să investească așa de mult în cultură.