Aproape 500 de milioane de lei alocate de ANCPI București pentru lucrări de cadastru

         Aproximativ 100 de milioane de euro (494.008.445 de lei) este suma alocată de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) pentru cea de-a IX-a etapă de finanțare a lucrărilor de înregistrare sistematică a proprietăților pe sectoare cadastrale. Lucrările sunt gratuite pentru cetățeni și se desfășoară în cadrul Programului național de cadastru și carte funciară (PNCCF). Finanțarea este asigurată din veniturile proprii ale ANCPI.

         În județul Gorj, din totalul de 64 de unități administrativ-teritoriale (UAT) eligibile pentru suma de 320.000 de lei/UAT (6 UAT fiind finalizate integral) și-au exprimat intenția de a începe sau de a continua lucrările de cadastru pe sectoare cadastrale 52 de unități administrativ-teritoriale, suma totală solicitată de acestea fiind de 14.693.200 lei.

         Acestea pot încheia contracte de finanțare cu Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Gorj. Termenul este de 60 de zile de la primirea înştiinţărilor transmise de OCPI Gorj. Contractele de finanţare se încheie pentru o perioadă de cel mult 20 de luni. După semnarea contractelor de finanțare, primăriile au la dispoziție alte 60 de zile pentru a încheia contracte de prestări servicii de înregistrare sistematică a imobilelor.

         Suma decontată va fi între 84 și 260,40 de lei/imobil (fără TVA), în funcție de gradul de dificultate a terenului și de gradul de acoperire cu construcții. Banii vor fi virați în conturile primăriilor după deschiderea noilor cărți funciare aferente imobilelor recepționate.

         Până în prezent, în județul Gorj au fost înregistrate în sistemul integrat de cadastru și carte funciară, prin PNCCF, 117.995 de imobile, din care în cursul anului 2022 au fost înregistrate 32.558 de imobile.

         PNCCF are drept scop înregistrarea, gratuită pentru cetățeni, a tuturor imobilelor (terenuri cu sau fără construcții) din toate unitățile administrativ teritoriale din România în sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Programul este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI – peste patru miliarde de lei, din fonduri externe obținute prin Programul Operațional Regional (POR) 2014 – 2020 – aproximativ 313 milioane de euro, dar și din bugetul local al primăriilor (în situația cofinanțărilor, la solicitarea acestora).

         De asemenea, în scopul dinamizării procesului de înregistrare sistematică a imobilelor a fost adoptat marți, 11.10.2022, de către Camera Deputaților (cameră decizională), un proiect de lege potrivit căruia Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară va asigura fondurile necesare, începând din anul 2023 și pentru lucrările de înregistrare sistemică pentru trei unităţi administrativ teritoriale din cadrul fiecărui judeţ, nominalizate de către Consiliile Judeţene.

         Mai multe informații referitoare la PNCCF sunt disponibile pe pagina web a ANCPI, www.ancpi.ro.

Vizualizări: 1,188

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: