Apeluri în străinătate, de pe telefoanele primăriei. Factura, plătită din bani publici
Au vorbit la telefon cu rudele din străinătate, pe banii primăriei. S-a întâmplat în comuna gorjeană Logrești. Că banii s-au cheltuit ilegal au descoperit inspectorii Curții de Conturi după ce au verificat documentele primăriei. Așa au văzut că, din fondurile primăriei, s-au achitat servicii de telefonie cu suprataxă. Nu este singurul exemplu din Gorj. O situație similară a fost descoperită tot de Curtea de Conturi și la Primăria Ionești.
Ultimul control al Curții de Conturi la Primăria Logrești a fost în vara anului trecut. Inspectorii au constatat atunci că s-a produs un prejudiciu de 28 de mii de lei bugetului primăriei. Printre altele, neregulile constatate țin de lucrări de investiții pentru care primăria a plătit mai mult decât scria în contract ori de faptul că mai mulți angajați s-au folosit de abonamentele primite de la serviciu ca să sune în străinătate.
„A fost o astfel de problemă, dar s-a stins, e adevărat. Prejudiciul a fost recuperat chiar în timpul controlului. Au fost câteva cazuri de angajați care au folosit abonamentele în interes personal. Din câte am văzut și eu în raportul Curții de Conturi, pentru că asta s-a întâmplat înainte să preiau eu mandatul de primar, s-au constatat apeluri internaționale. Am luat și o măsură de precauție. Ca să nu se mai repete astfel de situații, am decis să anulez acele abonamente. Am făcut un abonament comun pentru problemele de serviciu, un abonament mai mic și am exclus posibilitatea ca oamenii să poată da telefoane în afară. O să avem grijă să nu se mai repete”, a spus proaspătul primar al localității Logrești, Mihai Vochița.
Localnicii au taxat și ei gestul funcționarilor. „Cum să fie posibil așa ceva? Să vorbească în interes personal pe banii noștri, ai oamenilor? Pe noi ne încarcă cu tot felul de taxe de abia le ducem și ei se lăfăie pe banii noștri. Când avem nevoie de atâtea lucruri prin comună. Am rămas ultimii. Ca la noi, la nimeni”, a spus o localnică. „Nu sunt de acord cu un așa comportament. Este clar un abuz. Fiecare să folosească acele telefoane, dacă tot sunt plătite din bani publici, să rezolve problemele din comunitate. Nu m-aș supăra dacă ar suna bătrânii din comună, pe rând, să vadă dacă au nevoie de ceva, dacă mai trăiesc. Nu să sune de pe acele cartele pe care le plătește primăria rude din străinătate sau mai știu eu pe unde”, a spus un alt localnic.
O situație similară a fost descoperită de Curtea de Conturi și la Primăria Ionești. Acolo, au fost cumpărate zeci de telefoane mobile scumpe și au fost încheiate în jur de 50 de abonamente de telefonie pentru funcționari și pentru aleșii locali. Și acolo, factura la telefonie a fost depășită cu 5.000 de lei după ce angajații și-au sunat rudele din străinătate. Și în acest caz, a fost nevoie ca aceștia să restituie prejudiciul adus primăriei în mandatul fostului primar. Probleme au fost și când s-a încercat de actuala administrație un recensâmânt al telefoanelor și abonamentelor. Multe lipseau din primărie pentru că unii foști angajați ori aleși locali au plecat cu ele cu tot când au plecat din primărie.