Angajaţii din primării, sporuri uriaşe pentru stres. Nevoiţi să aducă banii înapoi!

Bugetarii sunt stresaţi, muncesc mult şi în condiţii periculoase. Cel puţin asta reiese din documentele care au ajuns pe masa mai multor primari prin care angajaţii au cerut şi au primit sporuri. Cele mai multe vor fi returnate. Este vorba despre sporurile de solicitare neuropsihică, cunoscutul spor pentru stres, cel de dispozitiv, pentru condiţii vătămătoare sau pentru confidenţialitate.

Mai multe primării s-au trezit acum cu găuri importante în buget după ce au fost aprobate mai multe bonusuri financiare pentru angajaţi. Problemele au ieşit la iveală după ce reprezentanţii Camerei de Conturi au verificat documentele contabile de la zeci de primării.

La Primăria Logreşti s-a constatat un prejudiciu de 544 de mii de lei. Sume importante au ajuns în conturile salariaţilor. Este vorba despre sporuri atribuite ilegal. Aproape toţi angajaţi au primit spor de confidenţialitate, spor de dispozitiv, spor neuropsihic, spor pentru condiţii vătămătoare şi spor pentru situaţii de urgenţă. Pentru niciunul dintre acestea nu exista o bază legală. Astfel, cheltuielile de personal au fost majorate, într-un singur an, cu aproape 200 de mii de lei. Banii vor fi acum recuperaţi de la angajaţi. Primarul are termen să stabilească modul în care va recupera banii până în luna aprilie. Alţi 65 de mii de lei s-au dus la membrii comisiei pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor. Motivând că aceşti angajaţi lucrează în condiţii dificile, le-au majorat salariile.

 Altă primărie, aceleaşi sporuri ilegale

Situaţia pare trasă la indigo şi la Primăria Licurici unde a fost descoperit un prejudiciu de 89 de mii de lei. Şoferul microbuzului şcolar a primit spor de 25% pentru „executarea, conducerea şi coordonarea activităţii de manager transport rutier în cont propriu”. Este vorba despre trei mii de lei pe care bărbatul îi va aduce acum de acasă. Patru mii de lei au mers la angajaţii care au participat la situaţii de urgenţă. Şi ei au primit sporuri considerate acum la limita legii.

În plus, directorul Căminului Cultural Licurici a primit în plus 29 de mii de lei într-un singur an drept spor de management pe care nu avea niciun drept să-l primească pentru că nici nu avea studiile necesare pentru acest post. La fel s-a întâmplat şi în primărie, unde doi salariaţi au primit 27 de mii de lei deşi nu aveau facultate, cerinţă obligatorie pentru posturile pe care le ocupau. Banii vor fi acum recuperaţi de la cei care i-au încasat fără drept.

 Bani mai mulţi şi pentru aleşii locali

La Primăria Godineşti a fost constatat un prejudiciu de aproape 300 de mii de lei. Banii s-au dus tot pe sporuri ilegale. 146 de mii de lei au mers la angajaţii care au obţinut spor de dificultate şi le-a crescut salariul cu 50%. Toţi funcţionarii publici au primit spor de confidenţialitate. În total, 81 de mii de lei plătiţi fără drept. Şi aleşii locali şi-au rotunjit veniturile ilegal. Indemnizaţiile consilierilor au fost majorate fără temei legal, creându-se un prejudiciu la acest capitol de 13 mii de lei.

Sporuri ilegale au fost acordate din bani publici şi pentru angajaţii Primăriei Arcani. Peste 100 de mii de lei au ajuns în buzunarele funcţionarilor drept spor de confidenţialitate sau mobilitate.

Vizualizări: 3,414

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: