Angajaţii de la Mediu numără pisicile sălbatice din Gorj. Unde pot fi găsite!
Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Gorj şi gestionarii de fonduri cinegetice vor face o inventariere a efectivelor de animale sălbatice din judeţ. Vor fi luate în vizor câteva specii de carnivore, cele care pot fi vânate. Printre acestea se numără și pisicile sălbatice. La ultima numărătoare, în Gorj erau câteva zeci de exemplare. Rezultatul acestor evaluări va sta la baza stabilirii cotei de recoltă pentru fiecare fond de vânătoare în parte.
Autoritățile de mediu au programat acțiuni de evaluare a efectivelor de urs, lup, râs și pisică sălbatică pentru anul în curs la nivelul județului Gorj. La acțiune vor participa gestionarii fondurilor cinegetice, Agenția pentru Protecția Mediului Gorj, Universitatea Transilvania din Braşov, prin Facultatea de Silvicultură și Exploatări Forestiere, Fundația Carpați, Comisariatele teritoriale ale Gărzii de Mediu și ONG-uri cu implicare directă în domeniul biodiversității. „În fiecare an se face în această perioadă o evaluare a acestor animale sălbatice. Este evaluarea anuală pentru a putea stabili cota necesară de vânat pentru sezonul următor. Cota se alocă ulterior, prin ordin de ministru, ca și derogare”, a declarat Nicolae Giorgi, directorul APM Gorj.
Puțini sunt cei care știu că în munții Gorjului viețuiește și pisica sălbatică. De altfel, aceasta trăiește în pădurile de munte din zona Polovragi, Novaci, Bumbești Jiu și Padeș. La evaluarea care a fost realizată anul trecut au fost identificate aproximativ 30 de exemplare. Pentru că nu sunt multe, pentru acest an nu a fost alocată cotă de vânat. Dacă numărul lor nu a crescut între timp, cel mai probabil, vânătorii nu vor putea împușca nici anul viitor acest animal sălbatic.
Pisicile sălbatice seamănă cu cele domestice, dar sunt mai mari, ajungând chiar și la 10 kilograme. Sunt întâlnite în zonele de deal, cu păduri liniştite, în deltă sau în zone montane joase.