Copiii cu autism, sărbătoriţi de ziua lor. Câți copii din Gorj suferă de autism!
Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj, prin Centrul de Recuperare a Copilului cu Handicap, a marcat Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului, sărbătorită anual pe data de 2 aprilie. Cu acest prilej, zeci de copii cu autism au dansat şi au participat la diferite jocuri organizate special pentru ei. Organizatorii spun că scopul acţiunii a fost acela de a le arăta copiilor cu autism că sunt alături de ei.
Autismul este considerată cea mai severă boală neuropsihiatrică a copilăriei, iar în ultima perioadă s-a înmulţit alarmant numărul copiilor care suferă de această boală. Cauzele specifice ale acestor tulburări, pentru că vorbim de tulburări din spectru autism, încă nu se cunosc. „Dacă în anul 1980 un caz de autism se înregistra la circa 2500 de copii, astăzi se înregistrează un copil bolnav de autism la 150-160 de cazuri. În Gorj, din 1128 de copii înregistraţi cu grad de handicap, aproximativ 218 au diagnosticul de tulburări din spectrul autism. Dintre aceştia, circa 70 de copii frecventează Centrul de Recuperare pentru Copilul cu Handicap”, a declarat Nicolae Pasăre, şeful Centrului de Recuperare pentru Copilul cu Handicap Târgu Jiu.
Copiii au primit baloane şi coifuri, având parte de o atmosferă de sărbătoare. „Am venit aici pentru a întări faptul că noi suntem alături de copiii cu dizabilităţi şi de familiile lor. De asemenea, mai dorim să atragem atenţia publicului larg şi autorităţilor, factorilor de decizie, că este necesară intervenţia timpurie, diagnosticarea timpurie a autismului pentru ca şansele de recuperare să fie cât mai mari”, a declarat Nicolae Pasăre.
Terapia cu animale
La amfiteatrul din zona centrală a fost adusă şi o căţeluşă, copiii fiind foarte încântaţi. „A apărut şi căţeluşa noastră Joline, încercăm s-o integrăm în programele de terapie. Ne ajutăm foarte mult în programele de recuperare pentru că putem să motivăm mai bine copiii în a lucra. Există un studiu în Franţa, potrivit căruia căţelul sau câinele de terapie implicat în programul terapeutic are un efect foarte mare, motivaţia copilului în a lucra fiind alta”, spune Nicolae Pasăre.