Anchetă în tot Gorjul! Elevi şi părinţi, audiaţi la DGA
Zeci de elevi şi părinţi au fost audiaţi ieri la Direcţia Generală Anticorupţie Gorj. Este vorba de copiii care au susţinut examenul de evaluare după clasa a VIII-a. Părinţii au fost întrebaţi dacă au dat bani profesorilor sau dacă li s-au cerut, iar elevii audiaţi în calitate de martori au trebuit să spună dacă li s-au dictat răspunsurile la întrebări. Surse din Bustuchin susţin că pe imaginile înregistrate de camerele de supraveghere se aud profesorii cum le spun elevilor rezolvările. Ancheta pare una de proporţii. Ion Işfan, inspector şcolar general, a spus că poliţia a cerut înregistrările de la toate cele 90 de centre de examen. Nu este prima anchetă legată de evaluarea naţională în Gorj, zilele trecute fiind verificări şi la Şcoala Gimnazială „Alexandru Ştefulescu” din Târgu Jiu.
Cu mic, cu mare, părinţii şi absolvenţii de gimnaziu din cadrul şcolii generale Bustuchin s-au prezentat ieri la audieri după ce au primit citaţie din partea Direcţiei Generale Anticorupţie Gorj. Este vorba de singura clasă de a VIII-a din cadrul şcolii, unitate care aparţine de Liceul Teologic Bustuchin. Nimeni nu părea să ştie exact care este motivul pentru care au fost chemaţi ca martori în această anchetă, mai ales că mulţi dintre elevi spun că au luat note mai mici la examenul de Evaluare Naţională decât cele obţinute la clasă. „Nu ştim ce se întâmplă. Nota este mai mică decât a avut media generală pe V-VIII. A avut peste 9.38 şi la evaluare 7.70. Nu are cum să se fi fraudat examenul. A fost supravegheat video, nu ştim nimic. Aşteptăm să intrăm la audieri, toată clasa a fost chemată, 28 de elevi”, a spus un părinte.
La audieri s-a prezentat şi Ion Cristian Munteanu, absolvent al şcolii gimnaziale din Bustuchin, însoţit de tatăl său. Şi în acest caz, media din timpul anului şcolar a fost mai mare decât cea de la examenul de evaluare. „Am luat 7.87 la evaluare iar media în generală a fost de 9.56. Eu habar nu am dacă s-a copiat. M-am uitat în lucrarea mea. Am ieşit printre primii din examen”, a spus acesta.
La ieşirea de la audieri, unii elevi au spus că au fost întrebaţi dacă au fost ajutaţi în timpul examenului, iar părinţii au trebuit să răspundă dacă au dat sau li s-a cerut o anumită sumă de bani pentru acest examen.
Directorul Liceului Tehnologic Bustuchin, Claudiu Perescu, spune că la baza acestei anchete stă o sesizare depusă la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj. „Nu ştiu prea multe nici eu. Probabil a fost o sesizare dar până ce organele de cercetare penală nu îşi fac datoria nu pot spune mai mult. Nu am fost interogat, nu am fost contactat”, a declarat directorul.
Dispuşi să dea examenul cu anchetatorii
O parte din elevii şi părinţii care s-au prezentat ieri la audieri au spus că sunt dispuşi să dea examenul cu anchetatorii. „Băiatul meu a luat 8.30 la română şi 7.35 la mate. Nu e mare diferenţă faţă de mediile de la şcoală. Probabil cineva şi-a bătut joc de noi, nu ştiu. Să le dea lucrările, să le rezolve în faţa lor. Toţi copiii de aici sunt în stare să facă acest lucru”, a spus domnul Cazan, tatăl unuia dintre copiii audiaţi.
Ancheta pare a fi una mai amplă şi vizează mai multe şcoli din judeţ. Poliţiştii au solicitat săptămâna trecută conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj să le pună la dispoziţie înregistrările video de la toate centrele de evaluare din judeţ. „Poliţiştii ne-au cerut marţea trecută casetele video cu înregistrările examenului de la toate cele 90 de centre de examen”, a declarat Ion Işfan, inspectorul general al ISJ Gorj.
Işfan plasează răspunderea pe şefii comisiilor
Generalul de la ISJ Gorj, Ion Işfan, spune că nu cunoaşte foarte multe amănunte referitoare la această anchetă însă spune că şefii comisiilor sunt cei care răspund de tot ce ţine de examen. „Am înţeles că este o anchetă în desfăşurare. Şi eu aştept să vedem rezultatele acestor anchete. Nu ştiu nimic despre ele. Până în momentul de faţă nu mi-au solicitat informaţii despre anumite cadre didactice sau elevi care au susţinut evaluarea naţională la Bustuchin. Examenele sunt organizate în centre de examen, cu comisii independente, cu preşedinţi, vicepreşedinţi, care, conform metodologiilor după care lucrează, au răspunderi clare şi precise. Ceea ce se întâmplă într-un centru de examen este responsabilitatea comisiei din centrul respectiv”, a declarat Ion Işfan.