Redacția Pandurul angajează jurnaliști! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la redactia@pandurul.ro până la data de 15 ianuarie 2025.

(închide)

Anchetă a Parchetului General pentru o pădure tăiată ilegal în Gorj

Plângerile proprietarului unei păduri tăiate „din greșeală” la Hurezani, cu acceptul pădurarului din zonă, au ajuns până la nivel de București, omul fiind informat acum oficial de Ministerul Apelor și Pădurilor că inclusiv instituția a sesizat Parchetul General.

Luna trecută, IPJ Gorj confirmase că face o anchetă în acest caz, dar acum lucrurile au căpătat altă greutate, mai ales că Ministerul Apelor și Pădurilor a făcut propriile verificări pentru a înainta un raport către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Nicolae Ciulavu, din Stănești de loc, a descoperit că în urmă cu un an sute de arbori din pădurea sa au dispărut, el mergând destul de rar la proprietatea respectivă, dată fiind distanța pe care o are de parcurs până acolo. A intrat cu greu în posesia pădurii și, la momentul acela, nu avea paza asigurată prin Ocolul Silvic Târgu Cărbunești, deși reprezentanții acestuia știau unde se află pădurile private și unde sunt ale statului. O firmă din zonă a primit acceptul de a face defrișări și, după ce pădurarul i-a indicat zona în care muncitorii trebuie să intre cu drujbele.

Nicolae Ciulavu a estimat inițial că vreo 600 de arbori au fost tăiați, dar acum Ministerul l-a informat oficial că sunt aproape 1500. Nu au fost stabilite speciile, dar proprietarul cere un nou control pentru a se clarifica și acest lucru. Primele concluzii trase după verificările făcute deja de inspectorii ministerului la Hurezani au dus la sesizarea procurorilor, dar și la amendarea pădurarului și a firmei care a tăiat arborii. „Având în vedere deficiențele constatate cu ocazia controlului, s-au luat următoarele măsuri: raportul de control a fost transmis Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție; s-a aplicat o sancțiune contravențională operatorului economic SC Tavcons Construct SRL în cuantum de 5000 de lei și s-a confiscat valoric cantitatea de 20,88 mc cu o valoare de 3.497 lei; s-a aplicat o sancțiune contravențională pădurarului Vătafu Petre în cuantum de 1000 lei”, se arată în răspunsul trimis de Ministerul Apelor și Pădurilor către proprietarul pădurii.

Nu este primul caz de acest gen la nivel de județ. În anii trecuți, alți doi angajați de la Ocolul Silvic Tismana au fost condamnați cu suspendare în instanță tot pentru că le-au indicat unor muncitori să taie o pădure, deși suprafața care trebuia exploatată era alta. Cei în cauză au pus totul pe seama unei „greșeli”, ancheta descoperind că, de fapt, ei nici nu fuseseră în teren și că îi lăsaseră pe muncitori să ghicească ei locul în care trebuiau să taie arborii, în zona montană a județului.

Vizualizări: 7,808

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: