Amos Moruşcă transformă lemnele de foc în sculpturi
Din lemnele care se folosesc de obicei pentru a face focul, Amos Moruşcă realizează adevărate sculpturi. Despre figurile sculptate în lemnul de nuc sau de fag Amos Moruşcă spune că sunt combinaţie între clasic şi modern. Până acum au ieşit din mâinile sale sute de sculpturi ce înfăţişează oameni supăraţi, gânditori sau zâmbitori şi animale ciudate. Dacă are poftă de lucru şi timp sculpturile sunt realizate doar în două-trei ore.
Amos Moruşcă este din judeţul Alba, a absolvit Facultatea de Mecanică la Timişoara şi a lucrat ca inginer la Uzina Mecanică Sadu. Artistul popular locuieşte la Turcineşti, unde are şi atelierul. Sute de sculpturi care înfăţişează animale, oameni în diferite posturi sau măşti sunt adunate în fiecare colţişor al casei. „Am fost inginer la Uzina Mecanică Sadu, iar acum sunt la pensie. Şi înainte am lucrat, dar acum lucrez din ce în ce mai mult. Ideile în realizarea personajelor care îmi umplu casa îmi vin pe parcurs, în timp ce mă apuc de treabă. Le confecţionez din lemn de diferite esenţe, nuc, fag sau rădăcini de fag. Sculpturile mele sunt de dimensiuni mici şi nici nu m-aş apuca de lucrări mai mari pentru că nu aş avea unde să le aşez”, explică omul.
Nu are studii de specialitate, dar a încercat să îşi formeze o cultură în domeniu. „Am tot felul de colecţii de cărţi în domeniul sculpturii şi picturii. Eu chiar aşa am început, cu pictura, dar nu mi-a plăcut foarte mult şi am renunţat”, povesteşte Amos Moruşcă. Cel mai uşor de lucrat este în nuc şi în fag pentru că îl lucrează când e verde şi după ce se usucă nu crapă. „Dacă folosesc altfel de lemn, precum lemnul de dud crapă lucrările. Scule nu am decât două dălţi, două bricege şi toporul. Cam trei patru ore îmi ia pentru a termina o lucrare dintr-un lemn de foc. Nu mai cunosc pe nimeni care să lucreze în acest stil. Eu am învăţat singur, nu am luat nici un fel de lecţie de la nimeni”, mai spune sculptorul.
Vândute în târgul de maşini
Chiar dacă nu mai este tânăr şi nu mai are timp să meargă la Timişoara, acolo unde îşi vindea sculpturile de obicei, Amos Moruşcă nu renunţă să meargă cu ele în târgul de maşini. La fiecare sfârşit de săptămână îşi vinde lucrările colecţionarilor. „Este un domn care cumpără şi câte zece odată. Cu câţiva ani în urmă mergeam cu ele la Timişoara, unde le băgam la un magazin, dar acum îmi e greu şi merg prin târgul de maşini cu ele. Le vând cu 35 lei bucata. Până acum am realizat vreo trei-patru mii, dar am dat din ele”, menţionează artistul.
Însă sculptura nu este singura ocupaţie a lui Amos Moruşcă. „Am debutat şi ca scriitor, am scos un volum de poezii, sub pseudonimul Romulus Roca. Manuscrisul volumului meu de debut a fost premiat la Festivalul Naţional Tudor Arghezi”, mai spune acesta.