Americanii, interesați de grafitul de la Baia de Fier. Statul blochează 

Amerocap LLC, o companie americană, vizează resursele de grafit de pe două amplasamente din Gorj, potrivit informațiilor furnizate de Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM), care coincid cu un perimetru minier pentru care Societatea Națională a Sării (Salrom) deține o licență de exploatare în vigoare, conform profit.ro.

Conform documentelor consultate de profit.ro, ANRM a sugerat Amerocap să colaboreze cu Salrom pentru proiectele legate de grafit, însă americanii au afirmat că nu au reușit să ajungă la un acord cu compania românească de stat.

Procesul intentat de AMV Beta împotriva ANRM a fost câștigat definitiv în mai anul trecut, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) obligând instituția să elibereze permisele de prospecțiune solicitate de Amerocap pentru perimetrele de grafit Negovanu–Beleoaia și Lespezi–Cujba din Gorj. Cu toate acestea, motivarea deciziei nu a fost încă redactată după mai bine de un an, ceea ce împiedică punerea în aplicare a acesteia.


Salrom deține o licență de exploatare pentru perimetrul de șisturi grafitoase Ungurelașu-Polovragi încă din 2000. Cu toate acestea, activitatea de extracție de acolo, începută în perioada comunistă, este suspendată de mulți ani din cauza lipsei de rentabilitate. Licența inițial acordată pentru 20 de ani a fost prelungită în 2020 cu încă 5 ani, până în august 2025.

În 2021, s-a finalizat o licitație pentru contractarea unui studiu de fezabilitate pentru exploatarea grafitului în România, inclusiv la Ungurelașu, cu câștigătorul Roland Berger. În 2022, a fost elaborat un proiect de act normativ care urmărea să excludă perimetrele miniere românești cu grafit de pe lista celor programate pentru închidere definitivă. Cu toate acestea, proiectul nu a fost adoptat. În nota de fundamentare, se subliniază importanța strategică a grafitului pentru România, datorită utilizării sale în tehnologii avansate, iar Comisia Europeană a recunoscut grafitul ca fiind una dintre cele 137 de materii prime critice, necesare pentru obiectivele de electromobilitate și decarbonare.

Prin intermediul unei entități juridice locale, AMV Beta SRL, controlată de Amerocap, americanii au cerut ANRM permise de prospecțiune pentru resursele de grafit în zonele Negovanu-Beleoaia și Lespezi-Cujba din Gorj încă din 2019. Cu toate acestea, cererea lor a fost respinsă de către ANRM, invocându-se suprapunerea cu perimetrul Ungurelașu, concesionat de Salrom. În replică, subsidiara românească a Amerocap a intentat un proces împotriva ANRM în 2020, solicitând instanței să oblige ANRM să elibereze permisele de prospecțiune. Compania a susținut că, conform Legii Minelor, acordul titularului de licență (Salrom, în acest caz) este necesar doar pentru solicitările de noi licențe de explorare sau exploatare, nu și pentru permisele de prospecțiune.

Galerie foto


Vizualizări: 3,347

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: