Redacția Pandurul angajează jurnaliști! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la redactia@pandurul.ro până la data de 15 ianuarie 2025.

(închide)

Alunecări de teren şi recolte distruse, după ploile de marţi noaptea

Ploi torenţiale, vijelii şi grindină s-au abătut asupra mai multor localităţi din judeţul Gorj, în noaptea de marţi spre miercuri. Cea mai afectată a fost zona Runcu, unde au fost distruse recoltele localnicilor şi au avut loc alunecări de teren. Specialiştii din agricultură spun că piatra a afectat viţa de vie şi porumbul.   

Instituţia Prefectului Gorj va trimite o comisie în zonele afectate de alunecări de teren pentru a stabili pagubele. „Domnul Adi Câmpeanu, primarul de la Runcu, m-a anunţat că sunt mai multe drumuri afectate de alunecări de teren, este o falie de teren care s-a deplasat mai mulţi metri. Vom trimite o comisie de la Consiliul Judeţean, Inspecţia în Construcţii, ISU Gorj să vedem care sunt pagubele şi soluţiile”, a declarat Alin Văcaru, prefectul judeţului Gorj. Alunecările de teren s-au produs în zona Suseni. „Nu ştiu exact cum stau lucrurile pentru că eu am fost în altă zonă, cu o echipă la desfundat de şanţuri. Am înţeles că alunecările de teren au fost în zona Suseni, pe Şuşiţa seacă, pe drumul modernizat, în apropierea scenei. A dat ploaie torenţială, cu piatră, în satele Bota, Bîltişoara, Runcu şi Răchiţi”, a precizat Nicolae Tîrban, viceprimarul comunei Runcu. Potrivit conducerii Direcţiei Agricole Gorj, la Runcu au căzut precipitaţii de aproximativ 100 de litri/mp în doar o oră. „La Runcu, în intervalul 23.50- 01.10, cantitatea de precipitaţii a fost de 97 litri/mp. A căzut grindină cu diametru de 2 milimetri. Din cauza vântului şi vijeliei s-au rupt lăstarele la vii, fiind distrus şi porumbul mic. Şi la Glodeni s-au perforat frunzele la vii. Paradoxul este că dacă într-o zonă a dat 100 de litri/mp, iar în altă zonă nu a plouat deloc. Căderea grindinii pe timpul nopţii este un fenomen atipic, de regulă grindina vine după soare puternic”, a declarat Dan Tănăsescu, directorul Direcţiei Agricole Gorj. Specialiştii în agricultură recomandă oamenilor să aplice tratamente pe bază de cupru pentru cicatrizarea frunzei viţei de vie.

Vizualizări: 172

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: