S-a deschis târgul meşterilor populari! Povestea unui meşter din Tismana!
Peste 20 de meşteri populari şi-au expus marfa la căsuţele amplasate în zona centrală a oraşului. Costume tradiţionale, icoane din lemn, obiecte din ceramică, împletituri din nuiele şi alte obiecte de artizanat pot fi admirate în această perioadă, când la Târgu Jiu se desfăşoară Zilele Municipiului. Printre comercianţi se află şi un meşter dogar venit din Argeş. El este la prima sa participare la Târgul Meşterilor Populari Olteni şi speră să câştige bani frumoşi din vânzarea butoiaşelor. „Dacă m-aş mai naşte o dată, aceleaşi lucru aş face ca şi acum“, spune un meşter popular din Tismana.
Târgul Meşterilor Populari Olteni a fost inaugurat ieri în zona centrală a municipiului. „Este cea de-a VII-a a Târgului Meşterilor Populari olteni, târgul cel mic cum îi spunem noi, pentru a-l deosebi de cel din august care e târgul naţional. Anul acesta avem invitaţi meşteri populari din Argeş şi din Bucureşti, dânşii se adaugă aşadar meşterilor populari olteni. Le mulţumesc meşterilor pentru efortul pe care îl fac să fie prezenţi la târgurile noastre”, a declarat Pompiliu Ciolacu, unul dintre organizatori. Târgul Meşterilor Populare face parte din manifestările organizate cu prilejul Zilelor Municipiului Târgu Jiu. „Meşterii înnobilează cu arta tradiţională această sărbătoare a oraşului. De fiecare dată au fost un succes aceste târguri pe care le-am organizat. Mă bucur că aceşti meşteri populari încă nu au renunţat la meşteşugul lor, încă încearcă să ducă mai departe tot ceea ce înseamnă arta şi tradiţia şi ne bucurăm că cel puţin de două ori pe an Gorjul este capitala artei şi tradiţiei populare”, a mai precizat Pompiliu Ciolacu.
Costumele tradiţionale la mare căutare
Nici nu s-a deschis bine târgul că au şi apărut primii cumpărători! La mare căutare au fost ieri costumele tradiţionale. Gheorghe Ciuncanu, meşter popular din Tismana, spune că părinţii au început să redescopere tradiţia. „Dacă m-aş mai naşte o dată, aceleaşi lucru aş face ca şi acum. Confecţionez costume populare de peste 50 de ani. În mare parte lucrez costume tradiţionale din zona Gorjului, însă am avut solicitări şi pentru modele din Cluj şi Satu Mare. Am participat la toate târgurile meşterilor populari şi voi participa şi pe viitor. În ceea ce privesc preţurile, ele sunt negociabile. De exemplu, o ie costă între 150-200 de lei. Ia se vinde foarte bine, iar în ultima perioadă se caută şi costumele populare pentru copii, atât costumele pentru botez, cât şi cele pentru 7-8 anişori. Pe noi meşteri populari, ne bucură foarte mult să vedem că părinţii redescoperă tradiţia şi încearcă să o transmită copiilor”, a declarat Gheorghe Ciuncanu.
Meşter dogar pentru prima oară la Târgu Jiu
Printre comercianţii din zona centrală se află şi un meşter dogar din Argeş. Ovidiu Moise a venit de la Piteşti pentru a vinde butoiaşe la Târgu Jiu. „Sunt pentru prima dată la Gorj şi sper să meargă treaba. Am butoiaşe, cu capacitate între 5-30 de litri, iar preţurile sunt cuprinse între 100-300 de lei, în funcţie de mărime. Am preluat dogăritul de la socrul meu în urmă cu mai mulţi ani şi voi continua tradiţia familiei, chiar dacă butoiaşele din lemn nu se mai caută ca în trecut pentru că a apărut plasticul”, a declarat Ovidiu Moise. Butoiaşele sunt confecţionate din lemn de stejar şi salcâm. „Lemnul se taie şi se lasă 5 ani la uscat, iar abia apoi se lucrează pentru că altfel butoaiele scad, dacă lemnul nu este bine uscat. Pentru butoaiele de vin folosim stejar, iar pentru cele de ţuică folosim lemnul de salcâm”, a menţionat Ovidiu Moise.