Alertă în Gorj - Case şi drumuri, înghiţite de pământ!
Localnicii din Logreşti trăiesc din nou cu teamă, după ce alunecarea de teren din zonă s-a reactivat la două săptămâni după ce a rupt un drum judeţean şi o conductă magistrală de transport al gazelor extrase de la sondele din localitate. Acum o familie e pe punctul de a fi evacuată, drumul judeţean ce face legătura cu comuna Bustuchin fiind o amintire, după ce surparea l-a rupt complet şi a ajuns până lângă casa oamenilor, alte câteva familii fiind în pericol.
Ploile care au căzut în cursul săptămânii trecute au înmuiat din nou solul şi l-au făcut să o ia la vale, în ultimele zile lângă gospodăria lui Dumitru Vulpoi formându-se un crater uriaş. În locul unde a apărut gaura era înainte drumul județean, plăcile de beton ce țineau loc de asfalt fiind rupte ca niște biscuiți. Traficul rutier în zonă a fost complet interzis, iar oamenii privesc cu groază la alunecarea de teren care vine spre casele lor.
„Suntem într-o situație foarte gravă pentru că mai avem un pic și probabil rămânem fără case. Înainte de a se rupe conducta aveam și eu o grădină și din ea îmi întreţineam copiii. Nu primeam ajutor de la stat că aveam pământul acesta. Acum, după ce s-a rupt conducta am terenul doar în acte, că nu mai pot să îl cultiv, dar ajutor tot nu primesc. Sunt case dărâmate sau care stau să pice şi nimeni nu ne întreabă de nimic. Nu știu unde se duc atâţia oameni dacă alunecarea de teren va continua în zilele următoare”, spunea ieri Angela Trancă.
Fără apă
Odată cu alunecarea de teren oamenii au rămas şi fără fântâni, puţurile fiind distruse de valul de pământ care a luat-o la vale. Oamenii îşi adapă vitele de la bălţile formate în gropile apărute în alunecarea de teren, iar pentru ei merg prin sat şi aduc cu bidoanele, cea mai mare supărare a lor fiind aceea că nimeni nu îi ajută cu nimic, toţi gândindu-se cu groază la zilele în care vor reveni ploile.
„Gardul nostru s-a deplasat cu trei metri. Am apucat să luăm din el doar plăcile, că erau din beton, dar stâlpii nu îi mai putem scoate și probabil vor fi îngropaţi aici. Puţul din care luam apă e distrus complet. Pentru animale luăm apă dintr-o baltă formată după ploi, dar pentru noi nici prin sat nu prea găsim pentru că nici la vecini nu mai este apă. Mergeam la vecinul să iau din puțul lui şi la 3 metri adâncime se bloca găleata. La fel se întâmpla și la mine și e clar că şi la el alunecarea îi va face probleme în scurt timp”, spune Mihaela Vulpoi.
Tatăl său, fost miner în Valea Jiului, privește cu groază cum alunecarea de teren e la doi metri de fundația casei. Aleea betonată pe care călca până acum două săptămâni s-a rupt în două după ce pe o porțiune sub ea pământul s-a scufundat mai bine de un metru. Dumitru Vulpoi privește cu groază la imaginea apocaliptică din gospodăria sa și e convins că vor veni vremuri și mai grele pentru el și vecinii săi. „Nimeni nu intervine cu nimic. Noi aici stăm și ne uităm unul la altul că nu avem altceva de făcut și așa trece timpul. De prin gard am mai salvat ce s-a putut, dar în rest nimic. Dacă ditamai stâlpul de curent a fost pus la pământ ca o scobitoare, ce să mai sper eu când văd că e gaura lângă casa mea?”, întreabă bătrânul, fără să aibă un răspuns.
Soluția salvatoare, pe 1 aprilie
Primarul Ion Băluță a fost singurul reprezentat al administrației de stat care a trecut aproape zilnic pe la consătenii săi pentru a vedea cum evoluează lucrurile. Închiderea completă a circulației pe un drum județean e o problemă gravă, edilul spunând că vineri ar urma să aibă loc o întâlnire la care să se discute soluția care să ducă la stoparea alunecărilor de teren. „La sediul Primăriei ar urma să vină factori de decizie de la Târgu Jiu și sper ca la ședința ce va începe la ora 10.30 să găsim soluția salvatoare. Știu că e 1 aprilie, dar sper să nu fie o păcăleală, să fie o păcăleală plăcută, bună. Am discutat și cu cei de la Apele Române pentru a devia vadul Amaradiei și au promis că săptămâna viitoare s-ar apuca de lucrări. Apa este cea care erodează la baza dealului și de câte ori plouă și crește debitul fuge și terenul. Aici am înțeles de la specialiști ai OMV că e nevoie de niște piloni care să fie înfipți la 100 de metri în sol pentru a stabiliza zona, acum rămâne să vedem ce decizie se va lua după discuțiile de vineri”, a spus primarul Ion Băluță.