Ajutorul de salvare a CEO se transformă în ajutor de restructurare

Sorin Boza, managerul Complexului Energetic Oltenia, vine cu noi lămuriri privind Memorandumul semnat de Guvern pentru sprijinirea companiei. Documentul ajută compania energetică să obțină creditul în valoare de 1,2 miliarde de lei, bani care se vor transforma peste o jumătate de an într-un ajutor de restructurare. Până în 2025, compania trebuie să încheie programul de decarbonare la care s-a angajat în acest Memorandum.

Oficialii companiei urmează să împrumute 1,2 miliarde de lei, bani necesari să cumpere certificate de dioxid de carbon. Au mai fost cumpărate până acum, dar în conturile companiei nu erau fonduri suficiente pentru achiziția completă.

Sorin Boza, managerul CEO, a explicat, la Tele3, pe ce s-a axact cu exactitate Memorandumul aprobat de Guvern la sfârșitul anului trecut: “Memorandumul a fost aprobat în Guvern. A avut două teme. Tema unu, se acordă un aviz de principiu privind posibilitatea acordării unui împrumut pentru 1,2 miliarde de lei societății noastre sub forma unui ajutor de salvare și al doilea punct – aprobarea transmiterii documentației de prenotificare și notificare către Comisia Europeană a propunerii României de ajutor de salvare, urmând ca în termen de șase luni de la acordare, dacă noi nu rambursăm această sumă de bani, acest plan de salvare se transformă într-un ajutor de restructurare pentru care Ministerul Economiei va notifica Comisia Europeană în vederea obținerii unui ajutor de stat pentru restructurare”.

Până acum, din fonduri proprii, compania a cumpărat certificate de dioxid de carbon în valoare de 400 de milioane de lei. Până va restitui creditul pe care îl va lua de la Trezorerie, va trebui să fie gata și mixtul energetic pe care s-a angajat compania că îl va face în următorii cinci ani. „Ce este important este că acest ajutor de restructurare se va întinde pe perioada cât Complexul Energetic Oltenia și România și-au înaintat ideea de a termina programul de decarbonare. Până în anul 2025 primim banii, diferența de bani pe care nu o avem pe ajutorul acesta, o parte achiziționăm noi. Din 1,6 miliarde, aproape 400 de milioane de lei vin din fonduri proprii, 1,2 miliarde vin din ajutorul acesta de salvare până în 2025 când CEO va funcționa într-un propriu mixt energetic”, a mai precizat Sorin Boza.

Vizualizări: 3,114

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: