Afaceri ilegale cu trandafiri, la Tismana, „mirosite” de DNA

O lungă listă de gorjeni figurează zilele acestea în cel mai nou dosar pe care procurorii anticorupție l-au înaintat spre judecată la Tribunalul Gorj, cu toții fiind implicați într-o poveste desprinsă parcă din comediile triste post-revoluționare. Fostul primar de la Tismana, Ion Luculescu, în funcție înainte de 1989, a reușit în ultimii ani să depășească producția la culturi de trandafiri, afacerea pe care a descoperit-o aducându-i un dosar penal nu doar lui, ci și multor rude și apropiați ai săi, dar și unor funcționari de la stat care i-au acceptat hârtiile false.

Ca pe vremea lui Ceaușescu, fostul primar a făcut raportări fictive cu privire la modul în care se derulau proiectele, asta după ce reușise se obțină finanțare folosind mai multe documente false. Ancheta arată că a folosit inclusiv o ștampilă cu înscrisul „Primăria Tismana”, dar pe care autoritățile locale nu o recunosc ca fiind a instituției.

Luculescu a întocmit dosare pentru mai multe rude ale sale, copii, cumnați, fiind cel care a semnat documentele pentru finanțare în numele acestora. O cumnată a sa, consultant în domeniu, l-a ajutat cu tot ce trebuia pentru ca aprobările să fie luate fără probleme, situația de la Tismana semănând oarecum cu cea de la Padeș, unde o fostă angajată de la APIA Gorj, Otilia Arjocu, a făcut toate diligențele pentru ca rude sau șefi ai săi să ia subvenții pentru terenuri pe care nu le aveau. La Tismana a fost vorba de înființarea unor culturi de trandafiri sau brad, culmea fiind că unele proiecte s-au derulat pe aceeași suprafață de teren. Pământul era arendat de la aceeași persoană, adică Ion Luculescu, documentele în fals pentru toți solicitanții erau semnate în fals de aceeași persoană, adică Ion Luculescu, iar banii erau ceruți de la stat, evident, ghiciți de cine. Așa au descoperit anchetatorii că pe o singură bucată de teren figurau mai multe culturi de trandafir finanțate prin dosare diferite depuse de Luculescu în numele rudelor sale. Valoarea finanțării pentru un proiect era de 25.000 de euro.

„De realizarea demersurilor necesare obținerii acestor fonduri, contrar obiectivelor urmărite prin implementarea Măsurii 112 – Instalarea tinerilor fermieri, s-a ocupat inculpatul L.I., acesta contrafăcând semnăturile beneficiarului fondurilor (inculpatul L.G.A.), cu sprijinul funcționarilor din cadrul Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit – Oficiul Județean Gorj care, în mod nereal, au atestat prezența beneficiarului L.G.A. și semnarea documentelor specifice măsurii, de către acesta din urmă”, se arată în rechizitoriul înaintat instanței de judecată.

Arendașul de pe hârtie

Un alt fragment din rechizitoriul DNA arată cum culturile de trandafir sau brad erau nemaipomenite în acte, dar, în realitate nu exista nici măcar terenul pe care acestea trebuiau să ființeze. Luculescu a fost arendașul șef în această poveste, deși pământul pe care îl avea era prea puțin pentru afacerile derulate de acesta pe hârtie. „(...) Pe de altă parte, se constată că la unul dintre exemplarele dosarului cererii de finanțare a fost depusă adeverința înregistrată la Primăria Tismana cu nr.., prin care se atesta că inculpatul L.I. figurează la poziția de rol nr..., vol..., poziția..., la data de 09.06.2009, cu 0,22 ha, plante ornamentale. Cercetările efectuate în cauză au evidențiat, însă, caracterul fals al acestei adeverințe. În acest sens este avută în vedere adresa nr.. emisă de Primăria orașului Tismana către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Direcția Generală Control și Antifraudă, din care rezultă că respectiva adresă nu a fost emisă și eliberată de Primăria Tismana, nu poartă semnătura nici unuia dintre angajații instituției și ștampila folosită nu este conformă cu nici una dintre ștampilele care se regăseau la instituția respectivă la acel moment”, au constatat procurorii DNA.

Inculpații

Ancheta a dus și la descoperirea mai multor documente contabile false, menite să acopere rulajul trandafirilor ce trebuiau obținuți de pe suprafețele finanțate prin aceste proiecte. Banii erau dați de la stat doar dacă anual era vândut un anumit număr de brazi și trandafiri, dar cum lucrurile nu stăteau deloc așa cum arătau de bine pe hârtie, Luculescu a folosit acte false pentru ca totul să meargă strună. A mers atât de bine încât acum 21 de persoane sunt inculpate în dosar, lista incluzând nu doar rude ale fostului primar, ci și funcționari de la stat. Adrian Gheorge Luculescu, Dumitru Bolovan, Constantin Bogdan Bunescu, Marin Șerban, Maria Daniela Dănilă, Mihaela Nicoleta Motea, Ionela Nicoleta Luculescu, Denis Marius Lucaci, Maria Luculescu, Monica Zdrăilă, Maria Vasile, Dumitru Runcanu, Germina Constantina Bălan, Cătălin Iulian Iftimie, Teodor Viorel Popescu, Rodica Drăgușin, Ioan Stănculete, Marius Florentin Sasu și Costel Marius Mihăilescu vor fi judecați în acest dosar alături de Ion Luculescu. Pe lista respectivă se regăsește și Marin Șerban, șeful Parcului Național Defileul Jiului, el dând asigurări că nu are probleme din cauza anchetei respective. Șerban spune că brazii pe care i-a plantat prin proiectul respectiv sunt îngrijiți și în prezent și, în plus, între el și Ministerul Agriculturii a fost un proces la Înalta Curte de Casație și Justiție pe latură civilă. Șerban spune că instanța a constatat că proiectul s-a derulat corect și că nu are nici un ban de returnat. Rămâne însă acum ca șeful de la Parcul Național și ceilalți inculpați să îi convingă pe judecători de nevinovăția lor și în dosarul penal, dosar a cărui judecată se anunță a fi una de lungă durată.

Galerie foto


Vizualizări: 9,366

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: