Afacere începută în pandemie. Un gorjean prelucrează lemnul după o tehnică japoneză
A muncit opt ani în Anglia, iar pandemia l-a adus înapoi acasă, în Gorj, unde a început o afacere din pasiune pentru lemn. A luat decizia pentru că a fost sigur că afacerile cele mai bune se fac pe timp de criză și nu a dat greș. Cea mai mare problemă cu care se confruntă este lipsa forței de muncă și se gândește serios să aducă muncitori străini pentru a se putea dezvolta.
Aceasta este povestea pe scurt a lui Daniel Preduț, în vârstă de 37 de ani, din satul Copăcioasa al comunei Scoarța. Cu banii câștigați în străinătate a venit acasă și a pornit o afacere care îi aduce și satisfacții materiale, dar și sufletești. Este vorba de ”Daniel Art”.
”Am fost plecat 8 ani în Anglia și când a venit pandemia am decis să revin acasă și să fac aici o afacere în prelucrarea lemnului, ceea ce îmi place cel mai mult să fac, mai exact să-mi transform pasiunea în afacere. Știind că cele mai bune afaceri se fac pe timp de criză, o parte din banii câștigați în Anglia i-am investit în atelierul de prelucrare a lemnului și nu am dat greș. Sunt pasionat de lemn și lemnul nu va dispărea niciodată”, povestește el.
A fost și pasiune, dar și cursuri făcute în Anglia. Acum Daniel face lucruri noi de care este foarte mândru. ”Pe lângă chestii mici gen tocătoare, suporturi, fac leagăne, cabane, foișoare, case pe structură de lemn, cabane de camping dar și suporturi pentru sticle. Folosesc adesea o tehnică japoneză, mai exact curentez lemn de stejar pe care îl dau cu un ulei mineral ca fiecare să poate vopsi cum vrea produsul finit. Este pasiune, dar am făcut și câteva cursuri de dulgher și de prelucrarea a lemnului cât timp am fost în Anglia”.
Gorjeanul nu a rupt definitiv legătura cu străinătatea, pentru că de acolo aduce o mare parte a materiei prime și în viitor forță de muncă. ”Am un singur angajat pentru că nu găsesc forță de muncă. Pe viitor vreau să mă extind și să aducă muncitori din străinătate. Acum sunt nevoit să iau comenzi în limita posibilităților de a munci. O mare parte din lemn aduc din străinătate. Am un contract în Finlanda, pentru că este și mai ieftin și de calitate mai bună. Mai iau și din România, dar rar”.
Daniel Preduț are și o lucrare de care este mândru. ”Creația de care sunt mândru, am făcut-o la Peștișani. Este vorba de 5 căbănuțe și un foișor pe care le-am câștigat la o licitație cu fonduri europene. Toată investiția a fost de 100.000 de euro”.