Afacere de miliarde de la o vacă primită dar de nuntă
Gheorghe Vâlceanu este unul dintre fermierii judeţului Gorj care a reuşit să-şi facă propria afacere din creşterea vitelor. Deşi iniţial a pornit de la o singură vacă, în prezent deţine o fermă de peste 3 miliarde de lei vechi. Gorjeanul a achiziţionat numai animale de rasă, pentru cel mai valoros exemplar al său plătind 50 milioane de lei vechi. Vaca şi-a meritat banii deoarece zilnic dă peste 30 de litri de lapte. Dacă vreţi să vedeţi ferma acestui gorjean urmăriţi emisiunea “Ora de agricultură”, difuzată sâmbătă începând cu ora 10.00, la Gorj Tv.
Gheorghe Vâlceanu are 53 de ani şi este din Curtişoara. Încă din copilărie a îndrăgit animalele, iar cu timpul pasiunea sa a devenit o afacere profitabilă pentru întreaga familie. Gorjeanul s-a apucat de creşterea vitelor după ce s-a căsătorit şi a primit o vacă de la părinţi. “Am crescut la ţară şi am îndrăgit animalele încă din copilărie. Iniţial am avut doar o singură vacă pe care am primit-o de la părinţi. Cu timpul mi-am cumpărat încă una, apoi alta, mi-am construit adăpost, am achiziţionat diferite dispozitive pentru muls şi răcit laptele, iar apoi un tonomat. Nu am avut banii grămada aşa că am investit cu timp. În prezent, am 25 de vaci de rasă, iar zilnic iau peste 150 de litri. Cantitatea ar fi mult mai mare dar unele au viţei mici cărora le lăsăm foarte mult lapte. La început livram laptele unei firme din Târgu Jiu în schimbul unui preţ foarte mic. După ce mi-am achiziţionat tonomatul lucrurile au început să meargă mult mai bine”, a declarat Gheorghe Vâlceanu.
Preţul tonomatului achiziţionat este de 7500 de euro. Animalele, construcţia, dispozitivele de muls şi tancul de răcire a laptelui au o valoare de peste 3 miliarde de lei vechi. Creşterea vacilor este o afacere de familie, fiecare membru având atribuţiuni precise în acest sector. Ba mai mult chiar în familie sunt tehnicieni şi medici veterinari. “Pasiunea mea am transmis-o şi copiilor. Unul dintre ei este tehnician veterinar, iar în prezent este student la Facultatea de Zootehnie. Şi eu am făcut câteva cursuri de specialitate”, a mai precizat Gheorghe Vâlceanu.
Subvenţiile- “O gură de oxigen”
Afacerea familiei Vâlceanu s-a dezvoltat atât prin muncă cât şi cu ajutorul subvenţiilor. Ferma nu ar putea supravieţui în cazul s-ar sista acordarea subvenţiilor. “Anul beneficiez de subvenţia pentru bovine şi pentru vacile cu lapte din zonele defavorizate. Subvenţiile sunt pentru noi o gură de oxigen. Eu sunt în şomaj, soţia mea nu are serviciu şi ne-am descurca foarte greu dacă n-am avea această fermă. Lunar cumpăr câte o rabă de tărâţe în valoare de 32 milioane de lei vechi. Vitele de calitate sunt foarte pretenţioase, la noi zona nu este prielnică zootehniei, iar fără subvenţie nu am avea nici o şansă”, a mai precizat Gheorghe Vâlceanu.