Mama revine la casa din pădure, fetele rămân în centru de plasament

Conducerea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj a decis ieri de dimineaţă ca mama celor trei fetiţe abandonate în pădure să nu rămână în centru alături de fete. Mai mult decât atât, părinţilor le-au fost suspendate drepturile părinteşti şi se ia în considerare şi transferul fetelor la o altă unitate de învăţământ.

Ana Jipa, mama celor trei fete pe care le-a neglijat lăsându-le singure într-o casă fără curent electric, în pădure, şi-a petrecut noaptea alături de copile în centru de îngrijiri din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Însă de ieri acestea au rămas în grija asistenţilor sociali, iar mama s-a întors acasă. „După ce fetele au fost introduse într-un centru de îngrijiri, seara a venit şi mama lor. Am lăsat-o să rămână cu minorele, dar dat fiind faptul că documentaţia pentru plasament a fost numai pentru fete şi pentru că sunt la o vârstă la care pot sta singure, mama nu va rămâne cu ele. Va merge acasă şi o să luăm legătura cu autorităţile locale pentru a-şi rezolva situaţia, pentru că ea vrea să-şi ia fetele acasă şi să aibă grijă de ele”, a declarat Ninela Gruia, director adjunct DGASPC Gorj.

Drepturile părinţilor au fost suspendate

Drepturile părinţilor au fost momentan suspendate, dar nu s-a pus în discuţie decăderea din aceste drepturi. „Am luat decizia de a suspenda drepturile părinteşti pe perioada în care fetele se află în centrul de plasament, iar toate drepturile asupra minorelor le are reprezentantul instituţiei de plasament, până când această problemă se va rezolva”, susţine Ninela Gruia.

Reprezentanţii Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului iau în considerare şi transferul celor trei minore la altă unitate de învăţământ, dar după finalizarea primului semestru. „Vom încerca să facem în aşa fel încât fetele să poată merge la şcoală pentru a-şi încheia situaţia şcolară în acest semestru. Urmează vacanţa dintre semestre şi atunci vom putea lua o decizie corectă în ceea ce priveşte mutarea fetelor la o şcoală. Dacă pentru cele două fete de 11, respectiv 13 ani va fi consultată numai mama, la cea mică se va cere şi părerea tatălui. Ele nu au acelaşi tată”, a explicat Ninela Gruia.

Aurel Uscătescu a declarat că el şi-ar fi dorit ca fiica cea mică să rămână la el. „O să merg să le vizitez la centru când o să pot şi dacă mi se va permite. Eu am vrut să opresc la mine fetiţa a mică. Am vrut să o iau, dar tot mereu, femeia asta care se crede mamă o ascundea şi cred că o învăţa să nu vină”, a declarat Aurel Uscătescu.

Copilele vor fi prinse într-un program de consiliere. Specialiştii consideră că ar trebui consiliaţi şi părinţii. „ Dacă luăm în calcul vârsta feteleor ele puteau fi lăsate singure în casă, doar dacă sunt dezvoltate psihic normal, însă nicidecum într-o casă în mijlocul pădurii, fără curent electric şi în condiţii mizere, pentru că orice copil se teme de aşa ceva. În mod sigur trebuie consiliate, dar nu numai ele ci şi părinţii, şi mai ales trebuie să se stabilească dacă mama este aptă să-şi crească fetele”, a declarat Laura Bârdeanu, medic psihiatrie infantilă.

Vizualizări: 239

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: