Povestea unui gorjean care studiază în străinătate
Tinerii gorjeni care termină o facultate în ţară sunt tot mai dornici să urmeze un masterat în străinătate. Ţările nordice sunt pe primul plan, având în vedere că în unele dintre acestea, precum Danemarca, Suedia şi Finlanda nu există taxe de şcolarizare.
Un tânăr gorjean care a ales să studieze într-o ţară nordică este Ovidiu Corobea. A absolvit Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu Jiu, Academia de Studii Economice din Bucureşti, iar din 2009 a luat drumul străinătăţii. Acum, Ovidiu se pregăteşte să meargă în Brazilia, unde va face practică la o companie foarte mare.
Ovidiu Corobea are 28 de ani şi urmează un masterat în domeniul economic la Aarhus School of Business, care din 2010 face parte din University of Aarhus. Aarhus e al doilea oraş ca mărime din Danemarca şi cel mai mare centru universitar. Motivul pentru care a ales să studieze într-o altă ţară este calitatea învăţământului românesc. „Am terminat Academia de Ştiinţe Economice din Bucureşti, secţia Economie Generală. Tot aici am început un master de Marketing cu plată, din care am plătit pentru primul an 40 milioane. După primul semestru am renunţat pentru că urmau acelaşi model, cu definiţii şi clasificări, fără pic de practică”, spune Ovidiu.
La master a intrat în urma unui concurs de dosare, unde s-a ţinut cont de mediile din liceu şi de la universitate, unui examen de limbă internaţional (IELTS, la care nota minima a fost 7 din maximul de 9), recomandări ale profesorilor şi angajatorilor.
De asemenea a trimis la universitate un eseu economic şi o scrisoare de prezentare. „Taxa este de 10.000 euro pe an, dar fiind cetăţean al Uniunii Europene este acoperită integral din fondurile de învăţământ danez. Cetăţenii danezi însă primesc în jur de 1.000 euro lunar pe toată durata universităţii şi a masterului, eu însă trebuie să lucrez. Stau la cămin, plătesc 200 euro pe o cameră şi mai locuiesc cu încă trei danezi într-un apartament de cinci camere”, explică Ovidiu Corobea.
Nu există copiere
Cursurile sunt predate în limba engleză. Ovidiu a povestit că „majoritatea profesorilor sunt internaţionali: francezi, belgieni, englezi, germani, brazilieni, asiatici şi doar 30% sunt danezi, de altfel acelaşi procent se regăseşte şi în rândul studenţilor: 30% danezi, 70% internaţionali“.
„Masterul este de doi ani, 85% este numai practic, se discută direct pe caz economic, examenele se dau cu laptopul conectat la Internet şi cu cărţile deschise. Îi interesează de fapt abordarea personal economică asupra studiului de caz examinat. Aşadar nu există copiere”, mai menţionează Ovidiu. Pentru a se autofinanţa pe perioada studiilor, studenţii se pot angaja.
Când nu învaţă împarte ziare
Însă job-urile sunt destul de greu de găsit. „De găsit job e destul de greu, la mine a durat două luni. Acum câştig peste 2000 de euro din cele trei joburi, după taxe. Lucrez în trei locuri. În weekend împart ziare, câte două ore şi jumătate, lunea, miercurea şi vinerea câte trei ore fac curat într-o brutărie şi câte trei ore în fiecare zi lucrez într-o companie de Business Research pe TeleMarketing. Plătesc 8% impozit pe salariu, impozit pe care îl recuperez la plecare din Danemarca, dacă mă hotărăsc să plec”, mai spune acesta.