Lucia Pardos îi îmbracă pe actorii târgujieni

Sute de costume de scenă au ieşit din mâinile croitoreselor care lucrează la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu Jiu. Lucia Pardos lucrează de şase ani pentru actorii târgujieni, pe care îi admiră foarte mult pentru prestaţia lor. În acest timp a lucrat cu numeroşi regizori şi scenografi pentru ale căror piese de teatru a realizat sute de costume.

Lucia Pardos a iubit tot timpul croitoria. Din copilărie se juca cu acul şi cu aţa, confecţionând diferite modele vestimentare. A ajuns la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu Jiu în urmă cu şase ani, unde face echipă cu colega sa, Victoriţa Bucur. „Sunt specializată în acest domeniu. Am absolvit Industria uşoară la liceu, iar la Craiova am urmat o şcoală profesională. Am lucrat la croitoria pe comandă din anul 1976 până în anul 2001. De acolo am plecat pentru cinci ani la Artego”, spune Lucia Pardos. Cei care furnizează ideile şi modelele pentru spectacole sunt scenografii sau regizorii. Aceştia ştiu exact cum trebuie să fie îmbrăcaţi actorii, iar locul în care ideile prind viaţă este croitoria de la teatru. Lucia Pardos spune că a lucrat în timpul petrecut la teatru cu mai mulţi regizori, printre care Marian Negrescu, care este şi directorul instituţiei de cultură, Achille Roselletti, Cristian Ioan sau chiar Ioan Alexandrescu. „Costumele pentru actori sunt realizate după modelele şi ideile regizorilor sau scenografilor. Nouă ni se aduc schiţele, iar noi croim şi facem modelele. Am avut şi modele simple şi modele mai grele, în funcţie de ce am primit pe hârtie de la scenografi. La toate trebuie să acordăm atenţia necesară”, menţionează aceasta.

Zeci de costume pentru o piesă

Costumele realizate de cele două croitorese de la teatru caracterizează fiecare epocă în parte. „Cele mai pretenţioase sunt rochiile de epocă sau cele de vară. Meseria este frumoasă, iar pentru a realiza lucrurile bine este nevoie de multă concentrare”, explică Lucia Pardos. Materialele folosite sunt importante în aceeaşi măsură. Acestea sunt alese tot împreună cu regizorii sau cu scenografii. Numărul de costume ce trebuie pregătite diferă de la o piesă la alta. Sunt spectacole în care joacă cinci sau şase persoane şi altele în care joacă toţi actorii. „Au fost şi spectacole pentru care au fost pregătite 40, 80 sau chiar 90 de costume, în funcţie de distribuţie. De exemplu, în urmă cu doi ani de zile pentru piesa Balera de Achille Roselletti au fost realizate în jur de 80 de costume din toate epocile”, explică Lucia Pardos. Tot în atelierul de croitorie din cadrul Teatrului Dramatic „Evira Godeanu” sunt realizate şi o parte din decoruri.

                             

Vizualizări: 158

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: