A venit din Austria să scoată crucea de Bobotează din Gilort
Zi de sărbătoare ieri în localitatea natală a Mariei Lătăreţu, Gilortul făcut faimos de artistă fiind punctul maxim de interes pentru sătenii din Bălceşti pentru că aici a fost aruncată crucea sfinţită e Bobotează de către preotul parohiei. Un singur tânăr, venit tocmai din Austria, s-a încumetat să intre în apa rece ca gheaţa, speranţa lui fiind acum că îi va merge bine tot anul, aşa cum s-a întâmplat şi în 2007, când s-a mai aruncat odată după cruce.
Uliţele din Bălceşti s-au umplut ieri de sătenii dornici să participe la slujba religioasă de la biserică, dar şi la mini-spectacolul generat de aruncarea crucii în apa râului. Până şi o parte dintre elevi au plecat de la şcoală pentru a ajunge la timp la lăcaşul de cult. După slujba ţinută la biserică, preotul satului şi toţi enoriaşii au mers, prin zăpadă, până la Gilort, unde, după o altă slujbă, a urmat momentul culminant al zilei. Crucea a fost aruncată în apa adâncă de peste un metru şi rece ca gheaţa, dar doar un singur tânăr s-a încumetat să intre după ea, ceilalţi „curajoşi” preferând să rămână pe mal. Când a revenit la mal, având crucea în mână, Bogdan Geană a mărturisit că a venit tocmai din oraşul austriac Gratz pentru a participa la acest eveniment. Cât despre cele minus 5 grade Celsius de pe malul Gilortului, acesta a spus că era mult mai cald în apă. „E puţin rece! Am venit să particip la eveniment, mă bucur că am intrat, sper să îmi aducă noroc. Am mai fost acum patru ani şi mi-a mers bine, sper să îmi fie la fel şi în continuare. Temperatura nu a fost o problemă pentru că e mai cald în apă ca afară”, a spus Bogdan Geană, tânărul care a intrat în Gilort.
Ţurţuri şi curioşi la mal…
Tot satul l-a urmărit pe Bogdan cum se aruncă printre ţurţurii formaţi la mal pentru a prinde crucea. Pe mal unii au avut curajul să recunoască faptul că au fost şi ei invitaţi să intre în apă, frigul ţinându-i însă la distanţă de albia râului. „Erau vreo 2-3 care ziceau că sar, dar au renunţat că e apa rece. M-a rugat părintele şi pe mine, dar i-am spus că nici beat nu mă bag aici. E moarte curată, e frig. Era un băiat care sărea înainte şi avea maşina pregătită, caldă, dar aici nu e nici salvare, nici maşină”, spune Ion Mica, unul dintre sătenii veniţi pe malul Gilortului. Cei rămaşi pe mal au preferat să îşi umple cât mai repede cu apă din râu bidoanele şi chiar găleţile cu care au venit de acasă. Toţi au spus că apa este una miraculoasă, peste puterile muritorului de rând de a înţelege cum de rezistă aceasta nealterată peste an. „E o apă foarte bună şi limpede ca vioara. Are o influenţă nemaipomenită, nu se strică ani de zile, că mă şi mir. Ce putere dumnezeiască o fi, nu ştiu-! E o apă pe care o beau şi animalele din râu, dar dacă e luată în ziua asta sfântă stă şi ani de zile fără să se strice. E bună, e nemaipomenită”, spune Meche Culiţă, un sătean din Bălceşti trecut de 70 de ani.
Cel mai bucuros de faptul că oamenii îi sunt alături în astfel de zile importante pentru creştinii ortodocşi a fost chiar preotul satului, acesta spunând că tradiţia aruncatului crucii în biserică se pierde în istoria deceniilor trecute. „Apa aceasta poate fi dulce pentru cei care sunt buni la suflet şi amară pentru cei care au sufletele pline de ură şi duşmănie. Băiatul care a prins crucea a primit de la noi 50 de lei şi, cu siguranţă, va fi ferit de boli tot restul anului”, declară Dumitru Niţă, preotul din Bălceşti. Tradiţia este unică în Gorj.