A treia încercare de a-l lăsa pe Ponta fără doctorat
În speranţa că a treia oară va fi cu noroc, Universitatea Bucureşti a făcut ieri un nou demers pentru a-l lăsa pe fostul premier Victor Ponta fără titlul de doctor. Preşedintele Comisiei de Etică din Universitate, prof. univ. Marian Popescu, a avut până acum mai multe poziţii categorice pe această temă, defavorabile deputatului de Târgu Jiu, generate şi de eşecurile anterioare.
Demersul de acum e iniţiat în plină perioadă în care Ministerul Educației încearcă să modifice cadrul legislativ, în așa fel încât universitățile să fie cele care retrag astfel de titluri academice, atâta timp cât ele le și emit.
Până acum Ponta a avut câştig de cauză în disputa cu Universitatea București, ieri după-amiază în disputa dinte el și Universitate intervenind zeci de profesori universitari. Aceştia i-au adresat o scrisoare deschisă ministrului educației, Adrian Curaj, căruia i-au reproșat că nu are curajul de a lua măsurile menite să clarifice problema plagiatelor în România. „Recunoaștem dificultatea demersului, dar precedente ale unor acțiuni curajoase în educație există. Chiar dacă inițial au fost respinse de clasa politică, au fost adoptate de populația României, cea în fața căreia sunteți responsabil. De aceea suntem primii care vă vom sprijini public și cu expertiză, în momentul în care veți aplica legea. Nu sunteți singur în demersul corect de reinstaurare a onestității intelectuale, dar veți purta singur povara unui eventual pact cu furtul intelectual”, se arată în scrisoarea deschisă.
Ponta se dă victima comunisto-securiştilor
Demersul profesorilor universitari a fost făcut public la scurt timp după ce Victor Ponta a reacționat pe Facebook și s-a plâns că „DOAR” cu el are ce are Universitatea. Fostul premier nu a ezitat să vorbească despre „securiștii lui Băsescu” care ar avea ceva cu el. „În anii '50 comuniștii veniți la conducerea Universității din București dădeau afară oamenii pe criterii strict politice! În 2011 câțiva securiști au fost impuși de Băsescu la conducerea Universității și de atunci fac același lucru - decizii pe criterii strict politice! (de 4 ani se ocupă DOAR de teza mea începută în 1999 și finalizata în 2003, cu un subiect "Curtea Penala Internațională" pe care DOAR eu l-am tratat în acei ani. Au făcut o Comisie DOAR pentru mine și cer retragerea unui titlu obținut legal DOAR pentru mine). Nu mă consolează faptul că voi câștiga iar în justiție (așa cum am mai câștigat deja până acum)! Regret că România are în 2016 metode și mentalități tipice anilor '50, că instituții fundamentale sunt conduse de oameni "dirijați" de propriile lor slăbiciuni și "schelete din dulap". Și regret că numele Universității este murdărit tocmai de cei care ar trebui să îl apere. Dar sunt bucuros că Facultatea de Drept a refuzat să fie implicată în această răfuială politică! Și în anii '50 și în 2016 ticăloșia are și oameni care nu se lasă speriați!”, a scris Ponta pe contul său de Facebook.
Ponta vrut în 2014 să scape de titlul de doctor
De amintit ar fi însă că după ce a pierdut alegerile prezidențiale în 2014, Ponta s-a oferit singur să renunțe la titlul de doctor. Cadrul legal nu permitea acest lucru, așa că Guvernul condus de Ponta a inițiat o Ordonanță în acest sens, care nu a fost însă aprobată de către parlamentari. Cu acea ocazie Ponta îi scria chiar și rectorului Universității București pentru a-l informa cu privire la decizia sa de a renunța la titlul de doctor, dar și de a relua demersurile pentru a obține un nou astfel de titlu academic. „Stimate Domnule Rector, vă scriu pentru a vă notifica renunţarea la titlul de doctor în drept acordat în anul 2003 de către Universitatea Bucureşti. Este un gest pe care trebuia să îl fac mai demult, încă din momentul apariţiei acuzaţiilor publice cu privire la teza mea de doctorat. Nu am făcut acest lucru pentru că m-am considerat de bună credinţă în argumentele mele la momentul apariţiei contestării şi nu am vrut să amestec planul pur profesional cu cel politic. După ce voi părăsi viaţa politică îmi doresc să iniţiez un nou demers doctoral, respectând toate standardele şi cerinţele de la acel moment", preciza Ponta, la 16 decembrie 2014, în scrisoarea adresată rectorului Mircea Dumitru.