A învins boala prin lectură, acum face bibliotecă persoanelor cu dizabilităţi
Persoanele cu handicap de la Centrul de Zi „Christian” din Târgu Jiu vor avea la dispoziţie o bibliotecă şi o sală de lectură, începând de luna viitoare. Ideea a aparţinut chiar şefului instituţiei, Daniel Andrei. Bolnav de hemofilie încă din copilărie, Daniel Andrei a reuşit să învingă boala datorită lecturii. Acesta spune că în cărţi a găsit răspuns la multe din întrebările care îi chinuiau mintea atunci când era imobilizat la pat. După ce fratele său, Mircea, a supravieţuit unei operaţii căreia medicii îi dădeau puţine şanse de reuşită, Daniel a promis divinităţii că îşi va dedica întreaga viaţă persoanelor cu handicap, lucru pe care deja îl face.
Daniel Andrei, şeful Centrului de Zi „Christian”, a ajuns la concluzia că lectura reprezintă un pansament pentru orice rană, asta după foarte mult timp de spitalizare. Bolnav de hemofilie, la vremea copilăriei îşi învinovăţea mama pentru suferinţa lui. „Am stat foarte mult timp prin spitale. Ani la rând o învinovăţeam pe mama pentru că aveam această boală, care mă imobiliza la pat. Aveam doar câţiva anişori şi îmi puneam zilnic întrebarea: De ce sunt eu bolnav? Cu ce am greşit? De multe ori mi-am pus şi alte întrebări esenţiale, al căror răspuns l-am găsit apoi în cărţi. Fie că este o carte religioasă, fie că este o carte de literatură, istorie sau geografie toate au un sens. Din cărţile de religie am înţeles că avem un scop în viaţă, iar celelalte cărţi m-au învăţat că viaţa trebuie trăită frumos. După ani de suferinţă am ajuns la concluzia că cititul este ca un pansament care vindecă orice rană a sufletului. Pentru mine lectura a fost o motivaţie de a face faţă bolii”, a declarat Daniel Andrei. Acesta spune că într-un moment critic al vieţii sale a făcut o promisiune lui Dumnezeu şi anume de a-şi dedica întreaga viaţă persoanelor cu dizabilităţi. „Cu 10 ani în urmă fratele meu bolnav ca şi mine de hemofilie a suferit o operaţie foarte grea, iar medicii îi spuneau mamei mele să-l luăm acasă că nu mai are nici o şansă de a supravieţui. Atunci am luat o Biblie, m-am întors la spital la fratele meu şi i-am promis lui Dumnezeu că dacă îl salvează pe Mircea toată viaţa mă voi dedica persoanelor cu handicap. Odată cu înfiinţarea Centrului de Zi „Christian” am avut şansa să îmi ţin promisiunea”, a menţionat Daniel Andrei.
Biblioteca, inaugurată de Ziua Persoanelor cu Handicap
După ce a simţit efectul benefic al lecturii asupra persoanelor suferinde, Daniel Andrei a început demersurile pentru a amenaja o bibliotecă în incinta Centrului de Zi „Christian”. Pentru asta mai este nevoie de cărţi, iar conducerea instituţiei face apel la toţi gorjenii care vor să renunţe la diverse volume să le aducă la centru pentru a fi citite de persoanele cu handicap. „Pe mine cărţile m-au ajutat să devin optimist. Ştiu că persoanele cu dizabilităţi sunt foarte interiorizate, foarte introvertite. De când au venit în centrul nostru foarte mulţi au făcut salturi în privinţa comunicării, iar cărţile îi ajută foarte mult. Important este să avem ofertă de carte în centrul nostru. Îmi doresc ca membrii noştri să-şi găsească o carte pe gustul lor. Aici avem peste 300 de persoane cu dizabilităţi, iar zilnic foarte multe dintre ele participă la activităţi de gimnastică medicală, consiliere psihologică, activităţi de terapie educaţională, joacă tenis de masă, biliard etc. Organizăm diferite activităţi pentru a-i ţine ocupaţi ca să-i uite de problemele lor”, a declarat Daniel Andrei.
Până în momentul de faţă, au fost colectate aproximativ 400 de volume. „Aşteptăm în continuare donaţii la sediul centrului nostru. Am strâns circa 400 de cărţi de literatură şi dicţionare, însă ne-am dori să ajungem la 2000 de volume. Avem semnale pozitive din partea Şcolii Postliceale de la Colegiului Tehnic „Ion Mincu” şi de la Clubul Leo din Bucureşti, un grup de tineri care se ocupă cu acte de caritate. Intenţionăm să inaugurăm biblioteca pe data de 3 decembrie, cu prilejul Zilei Internaţionale a Persoanelor cu Handicap”, a precizat Daniel Andrei.