Mai multe cereri pentru adopţii decât copii
Aproximativ 30 de familii sunt interesate să adopte un copil din cadrul centrelor din subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj. Asta în condiţiile în care doar 17 copii sunt adoptabili, doi dintre aceştia fiind fraţi. Potrivit conducerii DGASPC Gorj, majoritatea familiilor vor copii cu vârste de până la 6 ani. Directorul Dumitru Cotruna spune că, în momentul de faţă, procedura de adopţie este foarte greoaie, însă există un proiect de hotărâre prin care s-ar simplifica lucrurile.
Tot mai multe familii sunt interesate să adopte un copil în condiţiile în care numărul micuţilor care întrunesc cerinţele a scăzut. „Numărul cererilor de adopţie este mai mare decât cel al copiilor care pot fi adoptaţi. În momentul de faţă, avem înregistrate 29 de cereri pentru adopţii din care 25 de familii sunt atestate pentru adopţie, iar celelalte 4 familii sunt în curs atestare. Asta în condiţiile în care doar 17 copii pot fi adoptaţi. Doi dintre aceştia sunt fraţi şi vrem o familie care să-i adopte pe amândoi pentru a nu-i despărţi pe copii. Majoritatea celor care vor să adopte caută copii cu vârstă de până la 6 ani. De asemenea, se pune şi problema asemănării fizice între copil şi familia adoptivă”, a declarat Dumitru Cotruna, directorul DGASPC Gorj.
Sunt adoptabili copiii care nu au părinţi sau ai căror părinţi şi-au dat consimţământul spre adopţie. Conducerea DGASPC Gorj spune că durează foarte mult până a se obţine consimţământul părinţilor. „La ora actuală, procedura de adopţie este foarte greoaie. La adopţii este necesar consimţământul părinţilor, iar pe unii dintre ei nu reuşim să-i găsim pentru că sunt plecaţi din ţară. Mai sunt şi părinţi care nu îşi doresc copiii, dar nici nu vor să-i dea în adopţie. Vor să-i ţină în centre până la 18 ani, iar apoi să-i ia acasă pentru a-i pune la muncă. Sperăm că se vor reduce termenele de adopţie întrucât există un proiect de hotărâre potrivit căruia se va drumul la adopţie în condiţiile în care părinţii nu răspund la două citări la Tribunal. Acum practic, stăm ani de zile până reuşim să dăm de părinţi pentru a-şi da acordul în faţa instanţei”, a mai precizat Dumitru Cotruna.