A fost redescoperit un mamifer dispărut de zeci de ani!

Este binecunoscut faptul că sunt numeroase specii de mamifere pe cale de dispariție și unele care au dispărut deja sau despre care se credea acest lucru. Se mai întâmplă ca unele astfel de specii considerate dispărute să reapară în sălbăticie după mulți ani.

Recent, oamenii de ştiinţă au redescoperit o specie de mamifer dispărută de mult timp, descrisă ca având spinii unui arici, botul unui furnicar şi membrele unei cârtiţe. Mamiferul a reapărut în Munţii Cyclops din Indonezia, la peste 60 de ani după ce prezenţa acestuia a fost înregistrată ultima dată.

Este vorba despre Echidna cu cioc lung a lui Attenborough, numită astfel după naturalistul britanic David Attenborough, fotografiată pentru prima dată de o cameră de luat vederi pentru observarea faunei sălbatice în ultima zi a unei expediţii de patru săptămâni, condusă de cercetători de la Universitatea Oxford din Regatul Unit.

La finalul călătoriei, pe ultimul card de memorie recuperat de la cele peste 80 de camere de luat vederi montate în pădure, biologul James Kempton a observat imaginile cu micul animal care se plimba prin tufişuri.

„A fost un mare sentiment de euforie, dar şi de uşurare, după ce am petrecut atât de mult timp pe teren, fără nicio recompensă, până în ultima zi", a declarat el.

James Kempton a descris momentul în care a observat pentru prima dată imaginile, alături de colaboratorii din grupul indonezian de conservare YAPPENDA. „Am strigat la colegii mei care mai rămăseseră... şi am spus descoperirea. Am fugit de la birou în sufragerie şi i-am îmbrăţişat", a povestit  biologul.

Numele echidnei vine de la o creatură mitologică greacă, jumătate femeie, jumătate şarpe. Mamiferul a fost descris de echipă drept o vieţuitoare timidă, nocturnă, care trăieşte în vizuină şi e greu de găsit. „Motivul pentru care (echidna) pare atât de diferită de alte mamifere este că face parte din (ordinul) monotremelor, un grup care depune ouă şi care s-a separat de restul arborelui mamiferelor în urmă cu aproximativ 200 de milioane de ani", a spus cercetătorul.

Vizualizări: 3,007

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: