Redacția Pandurul angajează jurnaliști! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la redactia@pandurul.ro până la data de 15 ianuarie 2025.

(închide)

A fost anulată licitația pentru grupul pe gaze de la Ișalnița

Investițiile care ar trebui să înlocuiască grupurile energetice pe cărbune, din cadrul Complexului Energetic Oltenia, prind contur tot mai greu.  Licitația de peste jumătate de miliard de euro pentru noua centrală pe gaze de la Ișalnița a fost anulată pentru că nu s-au depus oferte valide. Și grupul pe gaze de la Turceni e sub semnul întrebării, pentru că partenerul CE Oltenia, firma Tinmar Energy, și-a găsit tocmai acum să se divizeze.

La Ișalnița, Complexul Energetic Oltenia vrea să realizeze o centrală pe gaze de 859 de MW. Demersurile au fost anulate, potrivit datelor furnizate de sistemul electronic de licitații publice.

La motive, e scris că la data limită de depunere a ofertelor niciunul din ofertanții inscrisi nu a criptat oferta financiară sau nu a raspuns la toți factorii de evaluare electronici.
 
Lucrurile sunt și mai complicate dacă e să amintim și de grupul pe gaze pe care CEO vrea să-l construiască la Turceni pentru că ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat chiar în Gorj că sunt șanse mari să fie reziliate acordurile cu Tinmar. “Caietele de sarcini trebuie finalizate în luna noiembrie. Dacă nu se ajunge nici acum la un acord, vom lua cele mai drastice măsuri până la rezilierea acestor acorduri. Nu putem să mai stăm. Eu sunt de cea mai bună credință.Am avut foarte multe întâlniri, și eu și colegii mei, nu mai așteptăm aceste trageri de timp pentru că ele pun în pericol toată construcția pe care am gândut-o pentru CEO. Am fost chiar mai mult decât înțelegători. Totuși, a trecut un an și ceva de la semnarea contractelor. Ajunge!”, e declarația făcută de Sebastian Burduja. 

În acest context, e și mai mare presiunea pe oficialii Ministerului Energiei să facă demersuri pentru a amâna aplicarea planului de restructurare aprobat de Bruxelles.

Comisarii europeni trebuie convinși că programul are nevoie de o amânare de cel puțin doi ani, cum cer și liderii de sindicat din minerit astfel încât atunci când se renunță la grupurile pe cărbune să se poată porni noile capacități.

Vizualizări: 1,195

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: