A adormit după ce s-a salvat din accident. Şoferul, în comă!
Viața unui șofer care în noaptea de joi spre vineri a chefuit prea mult la Rânca a fost pusă în pericol de unul dintre amicii săi de petrecere, după ce amândoi au plecat cu mașina pe munte și s-au răsturnat într-o prăpastie. Pe un drum umed și acoperit de ceață, cei doi s-au dus cu mașina direct în hău, pasagerul din dreapta reușind să scape cu doar câteva răni, fapt care i-a permis să ajungă pe propriile picioare la cabană, unde însă s-a culcat, în loc să dea alarma pentru salvarea șoferului. După ore de stat în frig și cu răni grave, rănitul a fost scos din prăpastie și dus cu un elicopter SMURD la București.
Accidentul s-a produs la vreo sută de metri de ultima cabană din coada stațiunii, la ieșirea spre Transalpina, într-o curbă la dreapta, în timp ce urca pantele, nu la coborâre, șoferul pierzând controlul volanului. Era la nici o jumătate de kilometru de cabana din care plecase bine dispus.
Paul Măcărău și Marian Selișteanu veniseră la Rânca împreună cu alți câțiva amici de la Craiova, pentru a începe week-end-ul ceva mai devreme, numai că petrecerea de joi seara nu s-a terminat pentru ei așa cum și-ar fi dorit. După ce au petrecut toată noaptea, după ora 2.00 dimineața celor doi li s-a făcut sete și au poftit la apa unui izvor de pe munte, așa că s-au urcat într-o dubiță de transportat marfă și au plecat la drum, după câteva sute de metri ajungând direct în prăpastie.
Și-a abandonat colegul de pahar
Nimeni nu a știut însă de producerea accidentului până dimineața, când câțiva ciupercari care urcau pe munte au zărit printre valurile de ceață o mașină căzută și au auzit pe cineva văitându-se. „Am mâncat cu toții, iar pe la 11.00 seara eu m-am culcat. De dimineață ne-a bătut cineva în ușă și ne-a spus că e unul căzut în prăpastie. Când am ajuns acolo l-am găsit întins pe spate, horcănea, mai era un om cu o femeie care au sunat la 112, după care au apărut jandarmii, poliția, salvarea, salvamontul, toată lumea. Noi nu știm când a plecat din cabană și ce a vrut să facă”, a spus Marin Ionescu, unul dintre petrecăreții din Rânca, suspectat însă de polițiști că știa mult mai multe decât cele declarate.
Bărbatul rănit a fost salvat de echipele de prim ajutor, jandarmul Aurel Hașcău fiind printre primii sosiți la fața locului. „Persoana rănită era întinsă pe iarbă, la aproximativ 70 de metri de drumul național, în stare de inconștiență. Mașina era și ea răsturnată la circa 80 de metri, iar distanța între mașină și persoana rănită era de vreo 30 de metri”, a apreciat jandarmul montan. Polițiștii veniți și ei la fața locului, după ce au făcut un efort considerabil de a coborî la pas în prăpastia respectivă, pe o ceață densă și temperaturi de 3-4 grade Celsius, și-au dat seama că bărbatul rănit nu era singur în mașină. L-au descoperit pe colegul lui de pahar dormind în cabana în care se cazaseră amândoi, omul având câteva răni ușoare. Asta i-a și permis să ajungă la cabană pe propriile lui picioare, Selișteanu neputând să spună de ce nu a sunat la 112 pentru a anunța din timp producerea accidentului și pentru a interveni mai repede în vederea salvării lui Măcărău.
Stare gravă
Craioveanul de 57 de ani rănit în acest accident a fost preluat în stare foarte gravă de un echipaj medical, după câteva ore petrecute sub cerul liber în fundul prăpastiei omul fiind dus la spital cu doar 25 de grade Celsius temperatura corpului. „Starea sa era foarte gravă. Era o stare comatoasă, cu mitriază, o hipotermie severă, generată probabil de faptul că a stat câteva ore prin frig noaptea, pe munte”, a menționat Constantin Urdă, ambulanțierul care a intervenit să acorde primul ajutor.
Vineri spre prânz un elicopter SMURD a venit la Novaci și l-a preluat pe șoferul grav rănit, transportându-l direct la spital la București pentru a i se salva viața. Celălalt coleg al său de petrecere a ajuns și el la spital, mai mult pentru a i se recolta probe de sânge și a i se stabili alcoolemia, polițiștii luând în calcul și ipoteza ca nu cel rănit să fi fost la volan, ci supraviețuitorul. Mașina cu care s-au răsturnat cei doi a rămas în prăpastie, accidentul producându-se la doar o zi după ce cabanierii au dat în judecată șefii Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale, acuzându-i că au închis Transalpina fără motiv. Accidentul a avut loc într-o zonă în care drumarii nu au pus parapeți de protecție pe marginea șoselei, acesta fiind și unul dintre motivele pentru care, în vară, șoferii erau atenționați că pe Transalpina circulația e închisă în mod oficial, deși, neoficial, pe acolo s-a putut circula fără probleme, pentru cine a condus cu atenție și prudent.