Ziua de 9 August în istorie: Mihai Viteazul, figura unirii

- În 1601 primul domn al celor trei țări române, Mihai Viteazul este ucis pe Câmpia Turzii din ordinal Generalului Basta

- În 1945 Orașul japonez Nagasaki este devastat de bomba atomică Fat Man, detonata de S.U.A., 39.000 de persoane au fost ucise.

- În 1999 Vladimir Putin este numit prim-ministru al Rusiei de către Președintele Boris Elțîn.

Mihai Viteazul – figură emblematică a unionismului

Mihai Viteazul s-a născut în 1558 la Târgu de Floci (Cetatea de Floci, un oraș dispărut) în Țara Românească și a decedat la 9 August 1601 la Câmpia Turzii, Principatul Transilvaniei.

A îndeplinit mai multe funcții, stolnic (sau dregător) al curții lui Mihnea Turcitul, Ban al Craiovei în timpul domniei lui Alexandru cel Rău, iar din 1593, cumpărând funcția de la Poarta Otomană, după obiceiul timpului, Mihai avea să devină domn al Țării Românești. După înscăunare aderă la “Liga Sfântă”, aceasta fiind o alianță creștină între țările creștine europene, ce avea ca scop comun oprirea expansiunii Imperiului Otoman caăre vestul Europei.

În scurt timp de la aderarea la “Liga Sfântă”, Mihai Vodă pornește o campanie ofensivă împotriva Înaltei Porți, după o succesiune de victorii și cucerirea mai multor cetăți de la Dunăre (Gurgiu, Turni, Silistra, s.a.m.d.), Mihai își dă seama că este benefic să reglementeze relațiile diplomatice cu Transilvania, iar la 20 Mai 1595 devine vasalul lui Sigismund Báthory.

După ce îl învinge pe Andrei Bathory (octombrie 1599) și il alungă pe Irimia Movilă de pe tronul Moldovei, Mihai primește titulatura de „Domn al Munteniei, Ardealului şi a toată ţara Moldovei”. Noul domn numit ia o seie de măsuri pentru consolidarea unirii:

* adoptă aceeaşi stemă pentru toate teritoriile

* construieşte o biserică ortodoxă la Alba Iulia

* acordă anumite înlesniri preoţilor şi iobagilor români

* numeşte ca mitropolit al Transilvaniei pe Ion de la Prislop.

În ciuda numeroaselor ambitii politice, Mihai a fost înfrânt de revolta nobililor maghiari transilvăneni, sprijiniți de generalul Basta.

Curând creația politică a lui Mihai s-a prăbușit, iar pe 9/19 August 1601 este ucis de detașamentul de mercenari trimis de Basta la 3 km de Turda.

Capul lui Mihai Vodă fost înmormântat la Mănăstirea Dealu, iar pe piatra funerara este scris: „Aici zace cinstitul și răposatul capu al creștinului Mihail, Marele Voievod, ce a fost domn al Țării Românești și Ardealului și Moldovei”.

Deși unirea de facto a celor trei țări romane a fost una efemera, l-au făcut pe Mihai Viteazul sa rămână un simbol al uniunii naționale și acțiunile lui au servit ca model unioniștilor pașoptiști.

Vizualizări: 1,580

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: