Ziua de 7 August in Istorie. Povestea lui Badea Cârțan

În 1858 se puneau bazele unirii Principatelor Dunărene conform hotărârii Congresului de la Paris ce a avut loc în anul 1856;

În 1864 se înființează primăria Bucureștilor, primul primar fiind Barbu Vlădoianu;

În 1911 s-a stins din viață Gheorghe Cârțan (Badea Cârțan), cioban din mărginimea Sibiului, luptător pentru drepturile românilor din Transilvania (n. 1849);

Povestea lui Gheorghe Cârțan

Badea Cârțan, asa cum este el, de fapt, cunoscut istoriei a fost nascut la 24 Ianuarie 1849 in Cartisoara. Originar din Judetul Sibiu, si-a dedicate viata luptand pentru unirea Transilvaniei cu vechiul Regat si pentru drepturile romanilor din Transilvania.

In perioada in care Transilavnia era sub dominatia Austro-Ungara, iar romanii de aici nu se bucurau de drepturi, Badea Cartan stia ca cea mai buna arma pentru a lupta pentru pastrarea identitatii nationale este cartea.

Acesta a transportat carti, peste munti, din Vechiul Regat catre Ardeal timp de 30 ani.

Acum 2 ani am fost la casa memoriala Badea Cartan din Cartisoara, casa in care s-a nascut el, cand ghidul a povestit intamplarile, a spus: “Trecea cu cartile pe la Vama Cucului.”, curioasa fiind, am intrebat: “Acesta este o poteca, o carare in munti prin care aducea cartile?”; mi-a spus: “Nu, doar cucul stia pe unde trecea el, noi nu stim”.

Cu ajutorul lui Ion Caotiga, intelectual brasovean, devenit cioban voluntar, Gheorghe Cârțan desluseste tainele scrisului si cititului, invata despre istorie si filosofie.

            Ciobanul nostru a fost autodidact si curios, punea totul la indoiala si voia sa vada cu ochii sai daca ce se spune este real, ca atare, trece ilegal cu turma de oi, de mai multe ori, granita imperiului Austro-ungar unde aflase ca locuiesc fratii sai liberi de stapaniri straine. Acesta a aflat si de originile latine ale poporului roman asa ca, in 1896 a plecat, pe jos, la Roma sa vada Columna lui Traian, trebuia sa vada cu ochii lui ceea ce Cotiga ii povestea. Dupa 43 de zile si 4 perechi de opinci rupte, Badea Cartan era la Roma, ostenit fiind dupa drum, acesta a dormit la poalele columnei. A doua zi dimineata vizitatorul era inconjurat de o multime de oameni, unul, vazand vesmintele ce semanau cu cele ale dacilor importalizati pe Columna lui Traian a exclamat: “un dac a coborât de pe Columnă”.

            In Italia s-a bucurat de o popularitate foarte mare, oameni politici, intelectuali ai vemii si capete incoronate i-au oferit gazduire si ajutor si l-au indrumat in scopul sau nobil.

Intors in tara isi gaseste catile confiscate si casa devastate. Perioada ce a urmat a fost dedicate procesului cartilor romanesti, Badea Cartan a fost judecat pentru “nelegiuirile” sale, iar cartile i-au fost arse.

La 7 August 1911, Badea Cartan se stinge din viata si este inapoiat pamantului la Sinaia. Cel care avea sa ramana in memoria colectiva a romanilor ca “cel mai citit cioban” nu a apucat sa isi vada visul implinit, Romania Mare fiind infaptuita cativa ani mai tarziu, la finele Primului Razboi Mondial.

Vizualizări: 853

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: