Ziua de 14 Noiembrie în istorie
În 1497 s-a terminat zidirea Bisericii “Înălțarea Domnului” de la Mănăstirea Neamț, monument ce definește stilul moldovenesc în arhitectura religioasă, stil constituit în epoca lui Ștefan cel Mare.
În 1878 după Războiul de Independenţă, în baza hotararilor luate la Congresul de la Berlin de Marile Puteri ale Europei, Dobrogea redevine parte a României.
În 1889 ziarista americană Nellie Bly a pornit în tentativa sa reușită de a realiza ocolul Pământului în 80 de zile, pentru a verifica veridicitatea romanului lui Jules Verne.
Nellie Bly
S-a născut la 5 mai 1864 sub numele de Elizabeth Jane Cochran, în Cochran's Mills. Ea a rămas celebră pentru două realizări: un ocol al Pământului similar celui făcut în romanul lui Jules Verne de personajul Phileas Fogg, și un expozeu în care s-a prefăcut nebună pentru a studia din interior un ospiciu.
Nellie Bly s-a concentrat la începutul activității pe soarta femeilor muncitoare, scriind o serie de articole de investigație despre muncitoare. Presiunea editorială a împins-o însă către paginile pentru femei, în care se tratau subiecte de modă, societate și grădinărit, subiecte tratate de obicei de femeile jurnaliste din vremea respectivă.
Mutata la New York a început un proiect de reportaje de investigații în care a acceptat să se prefacă nebună pentru a ancheta zvonurile despre brutalitatea și neglijenta la care erau supuși pacienții din ospiciul pentru femei de pe Insula lui Blackwell.
Internată în ospiciu, Bly a fost martoră directă la condițiile de acolo. Hrana era formată dintr-un terci de roșii, carne stricată de vită, pâine care era doar puțin mai mult decât aluat uscat, și o apă murdară. Pacienții periculoși erau legați unii de alții cu funii. Pacienții erau puși să stea mare parte din zi pe bănci tari neapărați de frig. Locurile de mâncare erau pline de murdărie. Șobolanii umblau peste tot în spital. Apa de baie era rece și le era turnată în cap cu gălețile. Asistentele erau obraznice și agresive, cerându-le pacientelor să tacă și apoi bătându-le dacă nu se conformau. Din discuțiile cu celelalte paciente, Bly s-a convins că unele din ele erau perfect sănătoase. După zece zile, Bly a fost externată din ospiciu, la cererea ziarului The World. Relatarea ei, publicată ulterior sub forma unei cărți intitulată Zece zile în casa de nebuni, au produs senzație și au făcut-o celebră.
În 1888, Bly a propus redactorului ei de la New York World să o trimită într-o călătorie în jurul lumii, încercând pentru prima oară să transpună în realitate acțiunea romanului Ocolul Pământului în 80 de zile. În călătoria în jurul lumii, Bly a trecut prin Anglia, Franța, unde s-a întâlnit cu Jules Verne, Brindisi, Canalul Suez, Colombo, Așezările Strâmtorilor Penang și Singapore, prin Hong Kong și Japonia. Călătoria lui Bly, la acea vreme, a constituit un record Mondial. A murit de pneumonie la spitalul St. Mark din New York City în 1922, la 57 de ani.