Ziua Brâncuși: expoziții, poezie și lansare de carte

Gorjenii s-au strâns astăzi la Târgu Jiu pentru a sărbători un moment deosebit de important pentru judeţul nostru şi nu numai. 147 de ani de la naşterea marelui sculptor Constantin Brâncuşi. 147 de ani de tradiţie şi eternitate.

În prima parte a zilei, au avut loc activităţi la Muzeul Naţional „Constantin Brâncuşi”, unde cei prezenţi s-au putut bucura de vizionarea unei expoziții de fotografie veche, cu imagini în premieră ale Ansamblului Monumental „Calea Eroilor”. Imaginile inedite au fost puse la dispoziție de un împătimit colecționar local, Ion Țîrlea, cel care administrează și pagina de facebook „Târgu Jiu odinioară”.

De asemenea, în memoria lui Brâncuşi au fost recitate poezii de către actori ai Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu Jiu, Iulian Marinescu şi Georgiana Enache.

Fiecare dintre participanţi a primit câte un exemplar din albumul de fotografie lansat de Ionel Scăunaşu, intitulat „În preajma capodoperei”.

Cu ocazia acestei sărbători, a fost prezentat şi romanul „Adio, Europa”, al scriitorului și dramaturgului Ion.D. Sîrbu, personalitate culturală persecutată de regimul comunist. Cel care a preluat cuvântul a fost Toma Velici, îngrijitorul și editorul lucrării.

În partea a doua a zilei, manifestările au avut loc în cadrul Muzeului Judeţean „Alexandru Ştefulescu” , unde au fost vernisate două expoziţii: „Raportoru”, a artistului Eugen Raportoru şi „Aproape Departe”, a artistei Maria Balea. Celor doi le-au fost înmânate premii pentru realizările aduse în domeniul artei.

Tot în această zi, dar la câteva mii de kilometri distanță, la Veneția, va fi vernisată o altă expoziție: „Brâncuși. Ansamblul Monumental Calea Eroilor”, la Galeria Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția. Se va prezenta filmul „Ansamblul Monumental Calea Eroilor”, realizat de Doina Lemny, de la Târgu Jiu, filmul de promovare al oraşului Târgu Jiu și expoziţia de fotografie din colecția Sorana Georgescu Gorjan, cu asamblarea Coloanei fără Sfârşit.                           

Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 19-26 februarie 2023.

Galerie foto



Vizualizări: 431

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: