Zincul

Zincul contribuie la: menținerea sănătății părului, unghiilor, pielii, ochilor și oaselor (accelerează procesul de vindecare a rănilor interne şi externe), elimină petele albe de pe unghii; ameliorarea simptomelor răcelii; protejarea celulelor împotriva radicalilor liberi, deci previne efectele îmbătrânirii, prin proprietățile antioxidante; sinteza optimă a proteinelor; controlul contractibilității musculaturii; menținerea fertilității și reproducerii normale, reglarea ciclurilor menstruale; reglarea concentrației de testosteron din sânge; formarea insulinei; favorizarea creşterii şi a capacității mentale. Unele studii arată că zincul susține sistemul imunitar, însă mecanismul exact care ajută la prevenirea și tratarea bolilor infecțioase nu este încă cunoscut.

Doza zilnică recomandată este, în funcție de vârstă: 0-6 luni: 2 mg, 7-12 luni: 3 mg, 1-3 ani: 3 mg, 4-8 ani: 5 mg, 9-13 ani: 8 mg, fete 14-18 ani, femei 19+: 8 mg, băieți 14-18 ani, bărbați 19+: 11 mg, femei însărcinate și cele care alăptează: 12-13 mg.

Cantități de zinc importante se găsesc în fructele de mare, în special stridii, în ficat (carne în general), în ouă, dar acestea se pierd în proporție de 80% prin gătire. Sursele vegetale de zinc sunt: fulgii de ovăz, germenii de grâu, semințele crude: semințe de dovleac, chia, cânepă, susan, floarea-soarelui, mac, nucile: caju, migdale, fructele proaspete: avocado, zmeură, caise, mure și fructe de pădure, curmale și rodii, fructele uscate: piersici, prune, coacăze, banane, smochine, legumele: sparanghelul, varza de Bruxelles, mazăre, ciuperci Shiitake, spanac și dovleac, drojdia de bere, superalimentele, cum ar fi spirulina, maca, pudra de boabe de cacao crude și polenul de albine.

Vizualizări: 193

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: