Redacția Pandurul angajează! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la [email protected] până la data de 15 ianuarie 2025.

Căutăm jurnaliști entuziaști, cu dorința de a face diferența. Experiența este un plus, dar dacă ai talent, ne dorim să te cunoaștem chiar dacă ești la început de drum! Vrem să ai abilități excelente de scriere și documentare, ar ajuta să ai capacitatea ori deschiderea de a lucra sub presiunea termenelor limită. Noi îți oferim un mediu de lucru prietenos și creativ, unde ideile tale vor fi valorizate, șansa de a crește profesional, prin acces la traininguri și mentorat de la cei mai buni din domeniu, posibilitatea de a lucra la materiale care au impact real în comunitatea din Târgu Jiu și nu numai și un pachet salarial atractiv, adaptat pe experiența și performanța ta.

 

(închide)

Zeci de tone de gutui din Gorj, exportate în Ungaria

Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Horticolă de la Drăgoieni va livra luna aceasta câteva zeci de tone de gutui în Ungaria. Fructele sunt culese din pepiniera proprie şi sunt comercializate în străinătate, pentru că pe plan local nu sunt la mare căutare. Prin vânzarea gutuilor, unitatea va reuşi să adauge zeci de mii de lei la bugetul propriu. SCDH nu comercializează doar gutui, ci şi mere, nuci şi chiar seminţe de floarea soarelui.

Gutuile sunt recoltate de pe terenurile aflate în administrarea Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare Horticolă amplasate în Drăgoieni şi Bălăneşti. Gutuii de pe circa 7 hectare trebuie recoltaţi în această perioadă, după care fructele vor lua drumul Ungariei. Reprezentanţii institutului spun că recolta din acest an este una bună, producţia fiind chiar dublă faţă de anul trecut. „În această perioadă recoltăm la gutui, pe care le dăm la export. Anul acesta estimăm o producţie de 50 de tone, dublu faţă de anul trecut, cantităţi pe care le vom vinde numai la export, în Ungaria. Le dăm pentru industrie, ne dau 1,5 lei pe kilogram. În ţară nu avem unde da cantităţile acestea mari, nu sunt solicitări. Deja am livrat în jur de 5 tone şi pe intern”, a spus Ion Călinoiu, directorul Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare Horticolă (SCDH) Târgu Jiu.

Institutul mai are de recoltat şi mere de pe circa un hectar de plantaţii cu meri şi nuci de pe circa 5 ha. Acestea vor fi comercializate pe plan intern. Producţia de anul acesta la nuci este de circa o tonă. Acestea sunt comercializate în coajă cu 7 lei/kg, iar merele cu 1-2 lei/kg, în funcţie de calitate. Producţia de mere se ridică la circa 5 tone.

Nu pot recolta floarea soarelui

Producţie mulţumitoare este şi la floarea soarelui. Problema este că unitatea nu poate trece la recoltare din cauza precipitaţiilor din ultima perioadă. Există riscul ca aceste culturi să fie compromise dacă ploile vor continua. Dat fiind faptul că la nivel naţional producţia de floarea soarelui a fost una bună, preţul de comercializare anul acesta este chiar şi de trei ori mai mic faţă de cel practicat anul trecut. „Nu putem recolta floarea soarelui din cauza ploilor. Ne încurcă. Sunt 22 de hectare la Drăgoieni, la sediu. Am recoltat un hectar, dar ne-a prins ploaia. Producţia este una bună, o dăm la intern la prelucrătorii de floarea soarelui, pentru ulei. Estimăm să scoatem o producţie de vreo 30 tone, dacă timpul va permite. Este în jur de 0,9 lei pe kilogram, a scăzut foarte mult preţul. Anul trecut, un kilogram de seminţe de floarea soarelui se vindea cu 2,7 lei-3 lei. Au scăzut preţul din cauza faptului că a fost bună producţia anul acesta”, a precizat Ion Călinoiu, directorul staţiunii. 

Vizualizări: 1,061

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: