Zeci de focare de pestă porcină

După criza mieilor, aproape 50 de focare de pestă porcină pun în pericol fermele şi gospodăriile din 15 judeţe. Cel mai recent caz a fost descoperit în Olt, unde a început deja sacrificarea a mii de animale bolnave.

Cum românii consumă tot mai multă carne de porc - aproape 40 de kilograme pe an, de personă - importurile cresc vertiginos. O fermă din Scorniceşti, judeţul Olt, vinde carne şi produse din carne, în mai multe lanţuri de magazine din ţară. 30 de mii de porci era crescuţi aici înainte de descoperirea focarului. După ce au luat probe, specialiştii de la Centrul Local de Combatere a Bolilor au decis că 5.800 de animale trebuie sacrificate, potrivit Pro TV.

De la începutul anului, în România au fost înregistrate 97 de focare de pestă porcină. 51 sunt şi acum active. 10 sunt în ferme.

Anul trecut, la noi au fost sacrificaţi peste 74 de mii de porci, din cauza bolii. Recordul nedorit a fost atins în 2021, când au fost omorâte peste 645 de mii de animale.

România este cel mai mare importator de carne de porc din Europa Centrală și Balcani, potrivit unui studiu al Departamentului pentru Agricultură al SUA. Aducem mai ales din Germania şi Ungaria. De pildă, în 2023, am importat astfel de produse în valoare de peste un miliard de euro.

Vizualizări: 1,605

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: