Zeci de elevi mutați la licee mai bune. ISJ Gorj: Regulamentul permite!

Elevii sunt repartizați în clasa a IX-a în baza notelor de la Evaluarea Națională. Unii, deloc puțini, au fost transferați la alte școli la care nu ar fi avut acces în baza notelor. Nu mai puțin de 51 de cazuri au fost în acest an în Gorj, a semnalat Radu Miruță, președintele USR Gorj, care a cerut corpului de control al Ministerului Educației să verifice situația. Inspectorul școlar general Maria Cochină a fost însă criticat la un moment dat de prefectul Cosmin Pistol, care a doua zi a fost atenționat public de președintele PNL Gorj, Dan Vîlceanu, că riscă demiterea dacă mai are atitudini politice.

Inspectoratul Școlar Județean Gorj a confirmat cele 51 de transferuri ale elevilor de clasa a IX-a, dar la întrebarea noastră explicită, de la ce liceu a plecat fiecare elev, la ce liceu a ajuns și ce notă a avut la evaluare nu am primit răspuns. Sunt semnale că elevi cu medie mai mică de 4 au ajuns la colegii de prestigiu, unde nu au avut loc copii de nota 8.

Regulamentul permite, ne-a răspuns ISJ Gorj. “Transferurile elevilor de clasa a IX-a s-au realizat conform metodologiei în vigoare. Motivele cererilor de transfer au fost foarte variate: copii aflați în plasament care au fost repartizați electronic foarte departe de casă, elevi care au medii foarte mari și au dorit să învețe într-o altă școală, copii cu probleme de inadaptabilitate certificată de DSP”, a transmis Inspectoratul Școlar Județean Gorj.

Potrivit ISJ Gorj, totul s-a făcut în interesul elevilor. Sigur că celor mutați de la un liceu la altul le este mai bine, dar ce se întâmplă cu miile de copii care nu au avut loc acolo unde și-ar fi dorit, unii din cauza câtorva sutimi. “În cazul tuturor transferurilor s-a respectat criteriul mediei, al numărului de locuri libere în conformitate cu legislația și prevederile noului ROFUIP, cât și criteriul situației excepționale. Regulamentul permite, de asemenea, și alocarea unui loc pentru un elev de etine rromă și pentru un elev cu cerințe educaționale speciale la fiecare clasă, indiferent de medie. Nu s-a încercat decât - în limita posibilului oferit de lege- găsirea unor soluții pentru ameliorarea unor situații în cazul acestor elevi. Acest lucru într-un context socio-medical de excepție”, a precizat ISJ Gorj.

Am încercat să aflăm de la ISJ Gorj și câte transferuri au fost aprobate anul trecut, pentru a vedea dacă este doar o meteahnă a noii guvernări, dar am aflat doar că atunci era un alt regulament. “Anul trecut școlar s-a funcționat după un ROFUIP diferit. Anul acesta s-a schimbat regulamentul, lucru care a permis diverse transferuri”, a menționat Inspectoratul Școlar.

Radu Miruță, candidatul Alianței USR PLUS la Camera Deputaților, vrea să știe dacă transferurile au fost aprobate pe pile "Inspectoratul Școlar Județean Gorj a făcut în ultimele luni o practică din a transfera elevi de la licee unde s-a intrat cu note mici la colegii de prestigiu. Nu mai puțin de 51 de astfel de transferuri au fost aprobate de ISJ Gorj, de regulă în baza unor acte medicale obținute pe căi nu tocmai ordotoxe", a scris Miruță pe pagina de socializare.

Radu Miruță a cerut Ministerului Educației să se autosesizeze și să trimită Corpul de Control la Inspectoratul Școlar Județean Gorj, pentru a verifica atât transferurile elevilor aprobate în ultimele luni, cât și modul de comunicare.

Vizualizări: 3,430

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: