Zeci de directori de școli îl acuză pe Ișfan de abuz - DOCUMENT

Reacție fără precedent a directorilor de școli din Gorj împotriva inspectorului școlar general Ion Ișfan, a cărui activitate din ultimii cinci ani este verificată în această perioadă de Corpul de Control al ministrului Educației. Zeci de directori și contabili din școli au semnat o „Notă de relații” în atenția Corpului de Control, în care explică faptul că, de doi ani, profesorii primesc salariile cu întârziere pentru că statele nu sunt avizate de ISJ Gorj.

Corpul de Control de la Ministerul Educației a ajuns în Gorj vineri, 15 septembrie, și, potrivit unor surse, va rămâne până pe 20 septembrie. Inspectoratul Școlar Gorj a precizat că este un control obișnuit. „Au în vedere toate aspectele activității desfășurate la nivelul inspectoratului. Nu au precizat cât timp va dura această inspecție generală. Este o activitate cotidiană, obișnuită, anuală, cum a fost şi anul trecut. A mai fost o dată Corpul de Control, vine la începutul fiecărui an pentru verificarea activităţii din anul anterior pentru că se acordă calificative inspectorului general”, a declarat Georgeta Popescu, purtătorul de cuvânt al ISJ Gorj.

Salariile, întârziate mai bine de o săptămână

Potrivit unor surse, controlul este unul amplu, fiind sute de plângeri cu privire la activitatea din ISJ Gorj. Ar fi plângeri de tot felul, de la cum este angajat personalul în învățământ până la faptul că inspectorii școlari nu-și respectă programul de lucru.

Vineri însă Corpul de Control a purtat discuții cu șefii de catedre de la unele școli, iar după-amiază cu directorii și contabilii de la școlile unde profesorii nu și-au primit salariile la timp. Salariile ar fi trebuit să intre pe cardurile profesorilor în vinerea de dinaintea începerii anului școlar, dar statele nu erau avizate de inspectorat nici măcar o săptămână mai târziu, când a ajuns Corpul de Control.

De circa doi ani, aproape în fiecare lună, Inspectoratul Școlar refuză să avizeze statele de salarii acolo unde secretarii, contabilii și informaticienii beneficiază de spor pentru condiții vătămătoare, numit de Ișfan sporul de calculator. Ișfan încearcă lună de lună să impună scoaterea acestui spor și întârzie avizarea statelor. De fiecare dată ISJ Gorj pune „bulina” pe state după câteva zile, dar în timp mai multe școli au renunțat la spor pentru că beneficiarii se săturaseră să fie acuzați că din cauza lor întârzie salariile tuturor.

Cine sunt directorii care îl reclamă pe Ișfan

Mai sunt circa 20 de școli unde acest spor se acordă și unde salariile sunt întârziate mai bine de o săptămână. Directorii și contabilii acestor școli au explicat într-o notă Corpului de Control de ce solicitarea lui Ișfan nu este una corectă. Astfel, directorii au explicat că statele din septembrie sunt referitoare la salariile din august, ori nu pot fi schimbate la cererea lui Ișfan, deoarece contractele de muncă nu pot fi schimbate retroactiv, iar sporul este prins în contract. Mai mult, potrivit normelor legale, ISJ Gorj ar trebui să valideze sau să invalideze statele cu cel puțin trei zile înainte de data de salariu, ori inspectoratul nu pune nicio viză, nici de admitere, nici de respingere. „Menționăm că la data de azi, 15.09.2017, ISJ Gorj nu a validat statele de funcții și personal, fără a trimite în teritoriu o adresă din care să rezulte motivul neavizării statului”, se arată în Nota înmânată Corpului de Control, directorii arătând că șeful ISJ Gorj invocă doar verbal ilegalitatea sporului.

Directorii și contabilii de școli arată în continuare care este baza legală a acordării sporului și îl acuză pe Ișfan de abuz. „Considerăm că ISJ-ul a adoptat o atitudine abuzivă prin întârzierea salariilor, astfel încât presiunile sunt puse pe directori și contabili, fiind amenințați cu poliția sau alte organe de urmărire penală”, mai arată directorii de școli.

Printre semnatarii notei sunt: Cristina Belega – director CN Virgil Madgearu, Ofelia Tulpan – director CJRAE, Gabriel Răscol – director Liceul Sportiv, Aurel Popescu – director SG Alexandru Ștefulescu, Ana Bibanu – director SG Novaci, Dumitru Fârță – director Colegiul Gheorghe Tătărăscu Rovinari, Cornel Șomîcu – directorul școlii gimnaziale din Bălești, Cristi Antonie – director CN Ecaterina Teodoroiu, Laura Gheorghiță și Vasile Pecingină – directori de școli la Rovinari etc.

Ișfan știa altceva

Interesant este că vineri, la finalul programului, Ion Ișfan susținea că directorii și contabilii au renunțat la sporuri, după discuțiile cu cei de la Corpul de control. „Și-au trimis la server statele de plată legal constituite, fără acel spor și vor primi banii. Cred că toată lumea va înțelege că acest spor este ilegal. Eu nu înțeleg cum poți să lucrezi 40 de ore într-o săptămână la calculator. Mie îmi pare rău că profesorii din școlile respective au de suferit pentru că unii nu înțeleg legea. Eu sper să se rezolve problema, iar luni să primească banii toată lumea”, a explicat Ion Ișfan, inspectorul general al ISJ Gorj. În realitate, doar cei de la Teologic și încă două unități școlare au refăcut statele de salarii.

Semnatarii Notei de relații au trimis și o petiție către Ministerul Educației, prin care solicită rezolvarea urgentă a situației pe care o descriu drept tensionată.

Vizualizări: 8,442

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: