Zeci de angajaţi ai CE Rovinari, audiaţi la DNA
Procurorii anticorupţie din Târgu Jiu au programat aproape 30 de salariaţi ai Complexului Energetic Rovinari la audieri în următoarele zece zile, cu toţii având calitatea de învinuit.
Audierile procurorilor anticorupţie au început încă de ieri, cu Ion Mecu şi Mihai Constantin. Până pe 10 noiembrie, în fiecare zi sunt programate alte persoane la audieri, în total 27, toate având calitatea de învinuit.
Contactat telefonic, Ion Mecu nu a dorit nici să confirme, nici să infirme prezenţa sa la audieri. „Ce pot să vă spun este că astfel de audieri sunt normale. Dacă cineva a greşit şi a făcut lucrări fără sursă de finanţare trebuie să plătească. Aşa este normal”, a spus Mecu. În legătură cu calitatea sa de învinuit, Mecu spune că „dacă există suspiciuni, este normal să am această calitate până se clarifică totul, apoi se mai poate schimba”. Mecu a mai spus că, din punctul lui de vedere, fără nicio legătură cu cauza de la Rovinari, poate să spună doar că „s-a dus timpul când se făceau dosare politice” şi că „este firesc ca aceia care nu au avut grijă de banul public să plătească”.
Chiar dacă nu a spus lucrurilor pe nume, Mecu a făcut referiri indirecte la faptul că fostul director general al CE Rovinari, Laurenţiu Ciurel, a autorizat lucrări de sute de miliarde de lei vechi fără să aibă sursă de finanţare.
Cauzele aflate în atenţia DNA
Procurorii anticorupţie nu doresc să facă declaraţii despre o cauză în timpul cercetărilor. Din surse ale CE Rovinari, am aflat însă care sunt documentele solicitate de procurori în dosarul în care sunt audiaţi cei 27 de salariaţi. Astfel, procurorii au cerut dosarele de achiziţie pentru: lucrări de reparaţii faţade clădiri, zugrăveli şi amenajări interioare (contract nr. 386 din 2008), modernizarea blocului energetic nr. 6, prestarea de servicii de pază şi patrulare de către AM Propaz 2000 SRL (contractul din 2007), patru contracte încheiate cu SC Rofraco şi contractele cu Ştefi Compani, Pan Meridian, Power Guard Security şi casa de avocatură Şova şi Asociaţii. Toate contractele în cauză au ca punct comun faptul că au fost încheiate în perioada 2007-2008 prin negociere fără anunţ de participare.
Printre persoanele chemate la audieri în perioada imediat următoare nu se numără fostul director general Laurenţiu Ciurel, semnatar al tuturor contractelor menţionate. Cel mai mediatizat contract a fost cel cu Casa de avocatură Şova, majorat în mod repetat prin acte adiţionale, până s-a ajuns la sute de zeci de miliarde de lei vechi. Casa de avocatură a aparţinut actualului deputat PSD Dan Şova, care l-a avut drept senior partener pe deputatul PSD de Gorj Victor Ponta.