Călinoiu dă cu şutul unei case de patrimoniu
Consiliul Judeţean Gorj riscă să piardă o casă de mare valoare din Târgu Jiu, donată de executorul testamentar al lui Iosif Keber. Ion Mocioi spune că respectiva clădire este pur şi simplu abandonată de autorităţi. Pereţii sunt crăpaţi, tabla de pe acoperiş găurită de rugină, astfel că plouă pe tablouri şi cărţi de o valoare inestimabilă. Mai mult, reprezentanţii statului nu asigură nici măcar paza acestui imobil, deşi este prevăzută în actul de donaţie. Indiferenţa Consiliului Judeţean are două explicaţii oficiale. Una referitoare la lipsa de bani, care nu stă în picioare având în vedere miliardul cheltuit săptămâna trecută la cheful de 145 de ani al instituţiei. Cealaltă explicaţie denotă doar o crasă incompetenţă: nu au găsit firme specializate în renovarea clădirilor de patrimoniu.
Pictorul de origine germană Iosif Keber a murit în anul 1989, la vârsta de 92 de ani, la moartea sa lăsând moştenire casa, operele şi toate obiectele personale lui Ion Mocioi, executorul testamentar al acestuia. „Toată averea lui, casa şi operele mi le-a lăsat mie printr-un testament, iar eu am amenajat o bibliotecă, un muzeu memorial pentru vizitare cu expunere de opere şi obiecte de artă. Am luat mobilier nou, am avut grijă pentru că a fost un om valoros”, a declarat Ion Mocioi.
În anul 1992, Mocioi s-a hotărât să doneze statului lucrările de artă pentru Muzeul de Artă din Târgu Jiu, iar cărţile şi casa Bibliotecii Judeţene, cu condiţia să se facă din ea un muzeu şi o bibliotecă cu specific artistic. La rândul ei, Biblioteca s-a angajat să ofere două posturi pentru activitatea de bibliotecar şi un paznic care să asigure securitatea clădirii şi a dotărilor interioare, precum şi obligaţia de a face reparaţii de întreţinere. Condiţiile au fost respectate parţial, în prezent casa adăpostind biblioteca de artă a oraşului la parter, iar la etaj, muzeul Iosif Keber cu toate obiectele personale ale acestuia, însă de la realizarea donaţiei şi până în prezent nu a mai avut loc nicio renovare, motiv pentru care casa se află pe punctul de a se prăbuşi. „Biblioteca a angajat un singur bibliotecar, iar casa nu are niciun paznic care să-i asigure securitatea. Cât despre reparaţii nici nu poate fi vorba în condiţiile în care clădirea este distrusă în colţul dinspre nord-vest, are tencuiala căzută, acoperişul din tablă ruginit şi cu fisuri care permit apei să se scurgă în interioarele cu opere şi cărţi”, a declarat Ion Mocioi.
În patrimoniul CJ de 20 de ani, în paragină tot de atunci
La aproape 20 de ani de când clădirea a fost încredinţară Consiliului Judeţean (CJ) Gorj nu a fost făcută nicio reparaţie. Chiar dacă biblioteca are un fond de carte de aproape 12.000 de volume dintre care 6.100 lăsate donaţie chiar de pictor şi cuprinde absolut toate domeniile artei, aceasta a fost practic lăsată în paragină de cei care trebuiau să vegheze la bunăstarea ei. Consiliul Judeţean reprezentată de Ion Călinoiu, are o scuză: nu se găseşte firmă avizată de Minister care să facă lucrările. „Încercăm să soluţionăm această problemă de doi ani dar în ciuda a zeci de licitaţii pe care le-am organizat nu a fost niciun proiectant care să fie avizat de Ministerul Culturii”, a declarat Adina Andriţoiu, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Gorj. Pe de altă parte, Ion Mocioi susţine că „s-au prezentat numeroşi proiectanţi dar Consiliul Judeţean i-a respins pentru că au cerut sume prea mari pentru proiectare”. „Ultima dată s-a prezentat un proiectant avizat dar a cerut preţ dublu faţă de bugetul alocat lucrărilor de proiectare şi executare a lucrărilor la Casa Keber”, a declarat Adina Andriţoiu. Venind vorba de bani, este de amintit că instituţia a cheltuit zilele trecute un miliard de lei pentru cheful de 145 de ani de la înfiinţarea Consiliului.
Chiar dacă stă să se dărâme, biblioteca are o sute de cititori. „Avem în jur de 400 de cititori activi care vin şi studiază aici la sala de lectură, de asemenea avem parteneriate cu şcoli, în fiecare zi vine câte o clasă să ne viziteze muzeul şi casa, organizăm expoziţii pe diverse teme de Paşti, Crăciun, deci activitate este, nu ştiu de ce nu se face nimic...”, a declarat Simona Pătraşcu, bibliotecar.
Mocioi vrea clădirea înapoi
Mai grav este faptul că, dacă nu se iau măsuri în vederea restaurării clădirii, Ion Mocioi ameninţă că va prelua casa şi o va restaura în nume propriu pentru că instituţiile nu au respectat clauzele de reparaţii şi întreţinere şi nici paza imobilului. „Deşi am făcut nenumărate apeluri pentru atribuirea de fonduri necesare, ultimul apel făcut chiar cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la înfiinţarea Bibliotecii Judeţene, acestea nu au fost luate în calcul, motiv pentru care o să le iau clădirea dacă nu se iau măsuri deşi nu asta este dorinţa mea. Eu doresc să se implice statul, care prin instituţiile sale beneficiază de moştenire”, a declarat Ion Mocioi.
„Aceasta este o chestiune juridică pe care nu o cunosc şi în ceea ce ne priveşte, ideea era să prindem lucrările de executare şi proiectare a casei într-un proiect mai amplu de finanţare de la Uniunea Europeană pe axa 51 din cadrul POR dar bani pentru această axă au fost foarte puţini, s-au depus doar câteva proiecte mari”, a declarat Adina Andriţoiu.