Zece structuri școlare din Gorj vor fi închise. Lista!
Cinci școli primare și cinci grădinițe din Gorj vor fi închise începând cu anul școlar 2019-2020. Este vorba de structuri școlare unde efectivul de elevi a scăzut drastic. Administrațiile locale au solicitat închiderea lor, iar Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Gorj a aprobat rețeaua școlară pentru următorul an școlar.
Grădinița cu program normal din satul Brătuia, comuna Dănești, cele din Ciorari-Stoina, Andreești-Vladimir, Pișteștii din Deal-Scoarța, Valea Perilor-Cătunele nu vor mai funcționa în următorul an școlar. În aceeași situație se află și școlile primare din Curtișoara-Bumbești Jiu, Crețești-Târgu Cărbunești, Iliești-comuna Ionești, Școala Primară nr.2 Andreești-Vladimir și Școala Primară nr.1 Vierșani- comuna Jupânești.
Reprezentanții Inspectoratului Școlar spun că numărul mic de copii din respectivele localități pune lacătul pe ușile unităților de învățământ respective. ”Așa cum prevede metodologia, am primit spre avizare proiectul planului de școlarizare și proiectele rețelelor de școlare aprobate de consiliile locale. Aceste proiecte au fost analizate și în funcție de efectivele de elevi preconizate pentru anul școlar 2019-2020. Această rețea școlară din județul Gorj a suferit câteva modificări, în sensul că la învățământul preșcolar nu vor mai funcționa 5 grădinițe cu program normal, iar la învățământul primar nu vor mai funcționa tot 5 structuri ale unor unități cu personalitate juridică”, a declarat Georgeta Popescu, purtătorul de cuvânt al ISJ Gorj.
În prezent, la nivelul județului Gorj funcționează 250 de grădinițe, 101 școli primare, 99 școli gimnaziale și 33 de licee.
Primar: Toate școlile de la sate se vor închide
Autoritățile locale cred că în următorii ani o să dispară toate unitățile de învățământ de la sate. ”O școală este ținută de elevi. Legea învățământului prevede minimum 12 elevi într-o clasă. Anul acesta, școala Crețești funcționează cu 9 elevi. La anul ar mai mai rămâne 5 sau 6. Din păcate, populația școlară a scăzut foarte mult și, ușor, ușor, în 4-5 ani toate școlile de la sate o să dispară, pentru că nu mai sunt elevi. Învățământul este simultan, părinții caută pentru copiii lor un învățământ care să nu fie predat în regim simultan”, a explicat Dănuț Birău, primarul orașului Târgu Cărbunești.