Zece gorjeni cred că angajatorii i-au pus să facă lucruri ilegale
Situaţie grea pentru zece salariaţi de la o firmă din zona Motru. De şase luni nu mai sunt plătiţi, iar recent au început să taie şi să dezmembreze cale ferată şi excavatoare. Oamenii se tem că activitatea lor este ilegală. Între timp, directorul lor se află în staţiune şi dă asigurări că atât calea ferată cât şi excavatoarele trebuie să ajungă la fier vechi. Cât despre salarii- să apeleze la instanţă. Nu numai ei au fost păcăliţi de patronii din Constanţa, ci şi firme din Gorj, care au dat combustibil şi nu au fost plătiţi. Constănţenii lucrează cu două firme SC Prosidex SRL şi SC Prosidex Rom SRL.
Oamenii care lucrează pentru cele două societăţi comerciale au ajuns în culmea disperării pentru că de şase luni de zile nu şi-au primit salariile. Mai mult decât atât oamenii se tem că în tot acest timp nu au avut cărţi de muncă. „Nu am primit salariile de şase luni de zile. Ne-au dat de Paşte 2 milioane de lei vechi şi de atunci nimic. Ne tot duc cu vorba că ne dau dar nimic. Nu cred că ne-au făcut nici cărţi de muncă, pentru că noi nu am semnat nimic. Nu ne-au dat nici adeverinţe când am avut nevoie la spital. Cred că ne ţin să muncim la negru“, a precizat Valeriu Cocâr.
Bărbatul a vorbit în numele colegilor săi care pe lângă problema banilor se tem că vor avea unele şi cu legea. De câteva zile ei taie o cale ferată din localitatea Însurăţei de lângă Motru şi dezmembrează mai multe excavatoare. „Situaţia este foarte gravă cu noi. Pe lângă faptul că tăiem la o cale ferată pentru a fi dusă la fier vechi deşi am înţeles că este o lege care interzice acest lucru. Am tăiat şi excavatoare. Nimeni nu ne spune nimic. Ei zic că totul este legal. Noi le încărcăm în maşini şi gata“, explică omul.
Au păcălit şi firme din Motru
Directorul în subordinea căruia sunt cei 10 salariaţi este acum în staţiune şi din câte ştie, o parte din angajaţi şi-au primit drepturile salariale iar pe ceilalţi i-a sfătuit să apele la instanţă. „Eu sunt la staţiune acum şi nu ştiu prea multe. Am înţeles că unii dintre ei şi-au primit salariile, iar ceilalţi să apeleze la instanţa de judecată. Eu nu am ce să le fac. „Din ce ştiu eu activitatea de acolo este legală. Am înţeles că atât calea ferată cât şi excavatoarele au fost casate şi acum se duc la fier vechi“, a precizat directorul Serafiu.
Nu doar salariaţii au de recuperat bani de la cele două societăţi comerciale din Constanţa, ci şi doi agenţi economici din zona Motru care nu ştiu cum să procedeze în acest caz pentru că administratorii nu le mai răspund la telefon. „Nu ştiu ce fac cu fierul ăsta vechi. Au ajuns să ducă şi calea ferată la Remat. E imposibil aşa ceva. Aici se întâmplă ceva ciudat şi nelegal. Eu am de recuperat de la ei aproximativ 400 de milioane de lei vechi pentru că au luat de la mine combustibil, iar o altă firmă care a prestat servicii pentru ei aproximativ 200 de milioane de lei vechi. Am înţeles că au intrat în insolvenţă şi se joacă de la o firmă la alta. Am înţeles că Prosidex este în insolvenţă şi acum este Prosidex Rom. E cam acelaşi lucru“, a precizat Nelu Duralia.