Weber: Pronostic “extrem de sumbru” în privința certificatelor de CO2
Prețul certificatelor de dioxid de carbon va exploda. Analiștii se așteaptă ca un astfel de certificat să ajungă la 30 de euro. O spune deputatul Mihai Weber care susține că pronosticul este „extrem de sumbru”în această privință. Weber a comentat, la Radio Infinit, situația financiară în care se regăsește Complexul Energetic Oltenia și cum poate sprijini statul compania pentru ca aceasta să rămână în picioare.
Reporter: Care sunt noutățile privind acel sprijin de la stat pentru Complexul Energetic Oltenia?
Mihai Weber: Mâine (n.r. miercuri), o să avem o discuție la nivel de prim-ministru, ministru, secretari de stat și reprezentanți ai Transelectrica pentru că trebuie găsită o formulă astfel încât să existe acel sprijin real și acea direcție pe care trebuie să mergem pentru că trebuie să avem un viitor. Prețul acestor certificate deja acum reprezintă 40% din cifra de afaceri a Complexului, iar, pe viitor, pronosticul este extrem de sumbru în sensul că prețul certificatelor va trece de 30 de euro și asta înseamnă un impact extraordinar de mare care nu poate să fie suportat de Complexul Energetic Oltenia. Este foarte important să ne unim toate energiile astfel încât să găsim soluții, să avem viitor pentru Complexul Energetic Oltenia.
Rep.: Există vreo soluție pentru ca lucrările demarate de CFR să nu afecteze activitatea Termocentralei Turceni?
M. W.: Despre Complexul Energetic Oltenia, am discutat la nivel de secretar de stat și ministru, ministrul Transporturilor, ministrul Economiei pentru că sunt vizate ambele ministere. Există o problemă la noi, a unor investiții în infractructura CFR. E vorba de pod și alte lucrări care ar trebui să fie executate și care ar perturba alimentarea cu cărbune către zona Turceni, iar pentru a găsi o soluție la problema aceasta, este o comisie mixtă de la toate Ministerele, astfel încât să fie decalat termenul de a se interveni pe tronsonul respectiv dând posibilitatea Complexului să-și creeze un stoc astfel încât activitatea Termocentralei de la Turceni, pe perioada intervenției respective, să nu aibă de suferit. Aici trebuie un acord din partea tuturor, să stabilească un calendar comun pentru că afectează foarte mult activitatea dacă nu se găsește o soluție adecvată.
Rep.: Cum vedeți pierderile de un miliard de lei pentru anul 2018 vehiculate în spațiul public?
M. W.: Eu cred că problema este extrem de serioasă și trebuie tratată cu seriozitate indiferent că vorbim despre clasa politică sau orice alt factor de decizie pentru că ne afectează pe toți această entitate economică dacă nu are viitor. Cifrele respective, sunt convins că vor fi făcute publice și orice om cu pregătirea necesară poate să discute pe baza lor, dar nu sunt astea subiectele. Este, sigur, un subiect important, dar nu sunt eu în măsură să judec anumite cifre.