Vremea socului. Cum se face cea mai bună socată

Luna mai este luna socatei. Băutura naturală româneasca are proprietăţi benefice pentru organism. Socul este cunoscut ca având puternice proprietăţi anticelulitice, fiind indicat în diete. Totodată are efect stimulator asupra creierului, dar şi asupra aparatului genital. Află în rândurile de mai jos cum poţi pregăti cea mai bună socată.

Pentru a prepara socata aveţi nevoie de:

• 14 flori mari de soc cât mai parfumate (cam cât palma);

• 10 litri de apă minerală plată;

• 4 lămâi;

• 1 kg de zahăr brun;

• 10-12 boabe mari de orez pentru fermentaţie sau 5 grame de drojdie proaspătă;

• câteva frunze de mentă proaspătă, atunci când o serviţi.

Cele 14 flori de soc se spală şi se pun într-un borcan de 10 litri. Se adaugă apa şi lămâile tăiate felii şi stoarse bine de sucul lor în apă. La două dintre lămâi ar fi bine să îndepărtaţi coaja galbenă, căci dă prea multă amăreală. Borcanul se acoperă şi se lasă o zi. A doua zi se pune zahărul şi boabele de orez sau drojdia şi se mestecă bine, se acoperă borcanul şi se lasă la fermentat încă 3-4 zile, într-un loc cald şi însorit. Puneţi capac la borcan însă nu-l închideţi complet, pentru a-l lăsa să „respire”. În aceste zile, compoziţia trebuie mestecată de cel puţin două ori pe zi, dimineaţa şi seara. Când apa devine gălbuie şi mirosul este foarte bun, sucul se strecoară printr-o sită deasă sau printr-o pânză de tifon, se pune în sticle cu dop/capac şi se depozitează la frigider sau în cămara de alimente în loc întunecos şi rece. Socata se serveşte rece cu câteva frunze de mentă (opţional).

O cură de 2 săptămâni, cu câte 1 litru socată pe zi, are efecte remarcabile la persoane cu surmenaj nervos, astenie.

Vizualizări: 7,453

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Bucătărie:

Citește și: