Vor să vândă câteva sute de tone de lână. În Gorj nu au unde!
Crescătorii de ovine care au dorit să obțină și în 2019 subvenția de 1 leu/kg de lână de la stat au putut să se înscrie în program până în data de 28 martie.
Anul trecut, 119 crescători de ovine gorjeni au solicitat și obținut subvenția la lână. Reprezentanții Direcției Agricole spun însă că anul acesta numărul solicitanților a crescut la nivelul județului. ”Anul acesta avem înscriși, pentru că plata o să se facă spre toamnă, 162 de beneficiari, cu un efectiv de 70.000 de ovine și o cantitate de lână aproximată spre comercializare de 230 de tone. Deja pot să vină să aducă actele pentru lâna vândută, noi trimitem la minister și ministerul ne trimite banii”, a declarat Alin Petrică, directorul adjunct al Direcției Agricole Gorj.
Problema principală a oierilor din Gorj rămâne aceeași de la an la an. Mai exact, lipsa unui centru de colectare unde să-și vândă lâna. Asta pentru că, pentru a putea obține ajutorul de la stat, trebuie să facă dovada vânzării lânii la un centru de acest gen. Ori cele mai apropiate sunt cele de la Sibiu.
O șansă ar putea veni chiar prin înființarea acelui oficiu montan la Tismana, pe Legea Muntelui, spun autoritățile. ”Având în vedere că sunt mai mulți solicitanți, sperăm să convingem pe cineva, dar nu știu pe cine, să găsim un potențial doritor să facă un depozit de preluare lână în Gorj, pentru că în momentul de față nu există un depozit de preluare lână în Gorj, iar oamenii duc lâna la Sibiu, acolo sunt 6 depozite. E cel mai apropiat. Sau să convingem cooperativele să preia lâna de la oameni, să le scadă costurile. Investitorul poate fi un privat. A apărut Legea Muntelui anul trecut, pe aceasta vor putea fi făcute astfel de proiecte în zona montană. Sunt fonduri guvernamentale”, a precizat Alin Petrică.
Localitățile cu cele mai multe efective de ovine sunt la Novaci, Crasna, Tismana și Baia de Fier.