Vor fi mii de concedieri

Două mii de concedieri sau insolvenţa. Între cele două au de ales şefii Complexului Energetic Oltenia într-un termen extrem de scurt. Oricât ne-am dori cu toţii să fie evitate concedierile, se pare că situaţia la compania energetică este extrem de gravă. Cei doi ani cu pierderi de 350 de milioane de euro, plus vânzările mici din acest an în care a plouat cu găleata, au adus compania într-o situaţie care pare fără ieşire. Dacă adăugăm la asta şi incertitudinea de la conducerea companiei, unde doi membri ai Directoratului sunt trimişi în judecată, alţi doi nu au nicio divizie în subordine, iar directorul general interimar nu ştie cât va fi lăsat în funcţie, situaţia se complică şi mai mult.
Potrivit unor surse, inclusiv Fondul Proprietatea, acţionar minoritar al CE Oltenia, ar fi ameninţat că solicită insolvenţa dacă nu se aplică programul de restructurare. Şi nu are cum să se aplice, câtă vreme compania nu are bani pentru plăţile compensatorii, iar guvernul nu a adoptat hotărârea care să permită acordarea venitului de completare. În tot acest timp, sindicatele fac un fel de concurs, care ţin mai mult cu oamenii, şi lansează în piaţă tot felul de aiureli, în loc să ia în serios problema majoră a companiei energetice.
Ce ar însemna pentru Gorj insolvenţa CE Oltenia? Mii de concedieri fără protecţie socială, zeci de firme şi primării în incapacitate de plată, alte mii de concedieri în industria pe orizontală. Iar efectele nu ar fi doar în Gorj, ci şi în alte judeţe din ţară. De la politicienii din plan local nu putem aştepta soluţii, ei sunt capabili doar de înjurături, blaturi, glumiţe, aere etc. Guvernul tehnocrat este depăşit şi nici nu are cum să fie altfel, cu un parlament ostil şi cu un aparat birocratic fidel mai degrabă partidelor. De unde ar putea veni soluţia salvatoare? Din păcate, nu are de unde.

Vizualizări: 1,818

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: